Priskrig på julemat:

Full krangel om momskutt

Rema 1000 gjør som Kiwi og bruker moms som et parameter når de kutter prisen på en varegruppe.

PRISPRESSET INTENSIVERES: Rema 1000 kuttet prisen på en rekke varer i helgen. Foto: Elisabeth Dalseg
PRISPRESSET INTENSIVERES: Rema 1000 kuttet prisen på en rekke varer i helgen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen på julevarer i butikk går foreløpig bare én vei: nedover.

Har du sett eksempler på det motsatte? Tips oss gjerne her!

Først ute var Extra, som kuttet prisen på en rekke varer 19. november. Forrige helg kuttet Rema 1000 prisen på over 100 julevarer. Priskuttet skulle tilsvare halv moms, eller 7,5 prosent.

FRIERI: Denis Topilskiy valgte og overraske kjæresten med å fri til henne mens hun satt i kassa på Rema 1000. Video: Privat Vis mer

- Mange vil nok i år oppleve at det som pleier å være et hyggelig tilskudd med halv skatt på lønnen før jul, i større grad vil forsvinne til kostnader. Som et bidrag kutter Rema 1000 prisene tilsvarende halv moms på over hundre julevarer, i tillegg til alle våre andre julekampanjer, sa salgs og markedsdirektør i Rema 1000, Pia Mellbye, i en pressemelding.

Momskutt er ikke noe nytt grep, konkurrent Kiwi har tidligere kuttet momsen på blant annet frukt og grønt og fisk.

- Dette er vel det man kan kalle en blåkopi, eller rettere sagt en halv kopi, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi, til DinSide.

- De fem gangene vi har kjørt momskutt tidligere, har vi alltid kuttet prisene tilsvarende hele momsen - eller mer.

De fulgte opp med eget, planlagt priskutt på en rekke varer mandag.

Momsen, eller merverdiavgift som det egentlig heter, er 15 prosent på dagligvarer, så halv moms, betyr at prisene er kuttet med halvparten, altså 7,5 prosent.

- Hva konkurrenter mener om oss må bli opp til dem. Det er kunden som er vår øverste sjef og vår jobb er å bidra til at våre kunder får enda billigere julemat, sier Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør i Rema 1000, til DinSide.

MISVISENDE: Denne feilen får krass kritikk fra en Rema-kunde som føler seg lurt. Video: privat. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Rema 1000 skal være billigst på dagligvare, og derfor kuttet vi prisene tilsvarende halv moms på over hundre viktige julevarer.

Hun forteller at de kan gjøre dette når de kjøper inn store volumer.

- Da gjør vi som vi pleier i Rema 1000, vi kutter prisene og tar det rett ut til kunde i form av lavere priser i hylla.

Den gode nyheten for deg som forbruker er uansett at de tre lavpriskjedene Rema, Kiwi og Extra følger hverandre tett, så når én kjede kutter, følger de andre etter.

Det kan få noen pussige resultater, som for eksempel at det denne uka en stund var dyrere å kjøpe refill enn en ny flaske vaskemiddel.