100 kroner på fire gutter skal gå helt greit
Det er januar, og trass i gode forsetter om å spare litt av desemberlønnen med halv skatt, er det mange som sliter med knappe budsjetter.
- Det blir nudler igjen, da, tenker du kanskje.
Det er klart man kan leve ekstremt billig om man spiser nudler (3 pakker til 10 kroner) eller hva med 3 frossenpizzaer til 16,90 på Lidl?
Svinebillig ferdigmat er greit nok det, for en kort periode, men neppe noe å fø opp en kommende generasjon, gi energi til studenten - eller den hardtarbeidende sliteren.
Vi vil ha næringsrik mat, laget fra bunnen, på vårt eget kjøkken. Som lukter godt, ser fristende ut, og metter - selv om det ikke koster skjorta.
Fire kokker viser DinSides lesere hvordan lage god mat for lite penger. Firemannsfamiliebudsjetter er satt til 100 kroner og singelhusholdningsbudsjettet til 40 kroner.
40 kroner kan kanskje virke litt mye for én person, men vi har gitt kokkene litt større økonomisk spillerom her, siden det er dyrere å kjøpe mindre pakker med råvarer enn de store familie-pakkene.
Lag stort, frys ned

Foto: Nuno Silva/iStock Vis mer
Lag store porsjoner, og frys ned, eller oppbevar i kjøleskapet og varm opp senere, er rådet singelhusholdningene får fra Craig Whitson, siddis-amerikaneren som står bak de to store kokeboksuksessene Far heter daddy og Far lukter svidd, for ikke å snakke om restuaranten ved navn Craig's Kjøkken & Bar i Stavanger.
Følger du Whitsons råd og lager store porsjoner du fryser ned, sparer du også mye tid: Mye mat kan varme seg selv i ovn eller mikro.
Et annet matspareråd for single er å finne en handlemakker. Det er ergerlig å måtte kaste mat fordi du stadig opplever at ting blir dårlig før du rekker å spise det - samtidig er det litt stusselig å spare inn ved å begrense utvalget. To uker med leverpostei, to uker med gulost, en uke med skinke, er ikke særlig spenstig. Så finn en makker, gjør storinnkjøp - og del pakkene i to.
Daddy-Whitsons økonomiske matråd:
- Kjøp sesongvarer, og kjøp smart. Unngå å kjøpe jordbær med én gang de kommer, vent 2-3 uker til de er billige, osv.
- Følg med på salgsvarer. Her er det mye penger å hente. Det er nesten nok grunn til ikke å sette lapp på postkassen at man ikke vil ha uaddressert post.
- Bruk billige ingredienser: Pasta, poteter, grønnsaker.
- Lær deg å bruke krydder. Selvkrydret mat er mye billigere i lengden enn å bruke ferdige krydderposer
- Rimelige kjøttstykker er ofte mye mer smakfulle enn de dyre stykkene. De trenger mer tid, men gir mye for pengene.
- Det kan være penger å hente ved å være fast kunde hos en fisker, torghandler, et cetera. Bli kjent med lokalleverandører!
>>> Her er Craig Whitsons menyforslag
Mat for gutta

- 100 kroner, det er jo mye det, sier Balder Onarheim, amatørkokken bak høstens salgsuksess: Kokebok for gutta. Han tok DinSides utfordring på strak arm: - 100 kroner på fire gutter skal gå helt greit!
Det er kanskje ikke så rart: I forhold til de andre vi har snakket med har han et (ufrivillig) konkurransefortrinn: Han er student på tredje året.
Onarheim studerer produktdesign på Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo, og lurer du på hvordan du skal mette fire sultne studenter for en hundrings, er han mannen å spørre.
>>> Fire mette studenter for en hundrings.
Onarheims bok er forfriskende ujålete, og fin for deg som ikke tar mat alt for høytidelig og ikke får angst av mål og størrelser som "to håndfuller kjøtt". Den er for tiden ganske så utsolgt, men nye og ferske kopier er på vei til bokhandlerne.
Vegatarcuisine
Vegetarianere trenger et stort og sammensatt tilfang av grønnsaker og proteiner, og det er ikke alltid billig å kjøpe importerte grønnsaker i de store kjedene. Bente Trefall, innehaver av ayurveda-restauranten, Krishnas Cuisine på Majorstuen i Oslo, anbefaler å handle inn i innvandrerforretningene. For å få tak i ingrediensene til Trefalls anbefalte budsjettmåltider må du innom en butikk som har krydderne.
>>> Vegatarmat for familier og singelhusholdningen
Magert fra Grete Roede
Fedme er et fattigdomsproblem, heter det. Men må det være dyrt å være sunn? Vi ga utfordringen til Grete Roede, ved ernæringsfysiolog Kari Bugge. Her er hennes råd til hvordan du kan spare både penger og kalorier i januar:
Grønnsaker hører med dersom du ønsker å spise sunt. Du får generelt mye for pengene i grønnsaksdisken, og særlig hvis du baserer deg mye på våre tradisjonelle vintergrønnsaker som gulrot, kålrot, sellerirot, purre og løk. Husk at grønnsaker kan brukes til mer enn middagstilbehør, det egner seg også godt til supper, vegetarretter og som snacks.
>>> Mager mat for magre lommebøker
Denne artikkelen ble publisert på DinSide første gang den 19. januar, 2007.