Matpriser:

Full prisforvirring

Samme godteri kostet 35 og 37 kroner. Hvilken pris gjelder?

HVOR MYE KOSTER DET? Samme godteri hadde to ulike priser på Rema 1000 i Stokke mandag ettermiddag. Foto: Celina Stamper
HVOR MYE KOSTER DET? Samme godteri hadde to ulike priser på Rema 1000 i Stokke mandag ettermiddag. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Et råd vi kommer til å gjenta til det kjedsommelige, er at du må alltid sjekke kilo- og literprisen på dagligvarer. Dette gjelder ikke minst, når du skal sammenlikne priser på like varer som selges i ulike størrelser.

Men hva gjør du når hylleprisen varierer på prikk like produkter? På Rema 1000 i Stokke mandag ettermiddag, fant DinSides journalist to ulike priser på 200-gramsposer med R Sjokoskruer. Posene var like, og sto i samme hylle, med en halv meters mellomrom, men prisen var ulik: 35 og 36,80 kroner.

Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000 sier til DinSide at i perioder med sterk konkurranse hender det de setter ned prisen flere ganger per dag.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

- Når det gjelder Sjokoskruer endret de ikke pris hos Rema 1000 Stokke i går, så her ser det dessverre ut som om hylleetikett henger igjen med en gammel pris. Det beklager vi!

Oppdager du noe liknende har du, ifølge Aarnes, alltid krav på å få den laveste prisen.

- I dette tilfellet kan kunden be om prisen på hylleetiketten, sier Aarnes og avslutter:

- Vi beklager at kunden hos Stokke opplevde to forskjellige priser og vi følger opp den konkrete butikken, slik at de får undersøkt og rettet opp feilen.

Slik justeres prisene

Det er ikke så lett å skjønne alltid, hvordan det fungerer med priser i butikk. Er det prisen i kassen eller prisen på hylla som gjelder? Og hvem har siste ord på prisene nå som det er elektronisk; hovedkontoret eller lokalbutikken?

Rema 1000 svarte ikke på vårt spørsmål om hvem som har «siste ord» når hylleprisen settes, hovedkontoret eller butikken. Det vil heller ikke Kiwi:

- Av konkurransehensyn vil vi ikke å utdype hvordan vi jobber for å sikre at vi er billigst, skriver Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til DinSide.

Ifølge Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, justeres prisene i deres butikker i hovedsak av prisavdelingen sentralt til elektroniske hyllekantetiketter i butikkene.

- Prisene i butikkene som er tilknyttet Kjøpmannshuset (profilhus innen NorgesGruppen) styres fra sentralt hold. Den enkelte kjøpmann kan gjøre tilpasninger mot den lokale konkurransesituasjonen gjennom for eksempel lokale tilbud, sier Anne Kappler, informasjonssjef i Kjøpmannshuset, som omfatter Spar, Joker og Nærbutikkene.

- SPAR, Joker og Nærbutikkene setter priser på selvstendig grunnlag og konkurrerer seg imellom også.

Ikke krav på hyllepris

Om en vare er feilpriset i hylla, og du sier fra om at prisen ikke stemmer i kassa, vil de fleste butikker gi deg den billigste prisen. Men du kan ikke, med loven i hånd, kreve å få betale hylleprisen.

Dersom du handler på nett, derimot, kan du kreve å få prisen som nettbutikken har oppgitt, selv om den skulle være feil, ifølge Forbrukerrådet. Unntaket er om prisen er så unormalt lav at du som kunde burde skjønne at den er feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer