Matpriser:

Full priskrig i matbutikkene

Alle kjedene kutter prisene i det nye året.

STORE PRISKUTT: Alle de tre store lavpriskjedene har kuttet prisen på en rekke varer i det nye året. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORE PRISKUTT: Alle de tre store lavpriskjedene har kuttet prisen på en rekke varer i det nye året. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets siste og beste nyhet for dem som frykter januarblakkheten, kom fra lavpriskjedene. Rema 1000 var først ute. På årets siste dag frøs kjeden prisen på over tusen varer.

– Vi gikk foran og avskaffet de såkalte prisvinduene, en bransjestandard som i praksis betød forhandlinger med leverandørene og prisjusteringer to ganger i året, sier Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør i Rema 1000 i en melding.

Tidligere har 1. februar og 1. juli vært datoer som har vært viktige for forbrukere: Da justerte alle kjedene prisen på en rekke varer etter store forhandlinger med leverandørene.

– Nå forhandler vi hele året, og når vi får kutt i prisene inn til oss, kommer dette rett ut til kundene med en gang, gjennom lavere priser, sier Mellbye.

Blant varene finner vi fiskekaker, Solvinge kyllingfilet, entrecôte og yoghurt.

Store kutt

Det tok ikke lang tid før de to andre kjedene fulgte hakk i hæl.

Extra kutter prisen på 150 varer med 7,5 prosent i snitt, skriver Coop i en pressemelding. Blant varene finner vi ulike typer pasta, frossen fisk, grønnsaker, syltetøy og bleier.

– Det store priskuttet omfatter hverdagsvarer fra våre egne merker som Änglamark og Xtra, samt fra leverandører som Toro, Nora, Farris, Lano, Santa Maria, Findus, Maarud og mange flere. I tillegg til priskuttene kommer våre ordinære tilbud og kampanjer. Dette vil gjøre januar-handelen billigere for alle våre kunder, sier Extra-sjef Håvard Jensen i en pressemelding.

Kiwi har satt ned prisen på en rekke varer, som store pakker Prior kyllingfilet som nå koster 139 kroner (126.36 kroner per kilo), God gammeldags fiskegrateng til 54,90 og Mutti-tomater til 14,90 kroner.

I tillegg har Kiwi prislås på 90 sunnere varer til 1. mai. Prisene skal ikke være høyere på disse varene enn i oktober i fjor.

Prislås, pristak eller fryste priser?

Mens Rema 1000 fryser prisene og Kiwi har prislås på sunne varer, avvikler Extra sitt pristak.

Extra-sjef Håvard Jensen forventer at det nye året vil innebære lavere innkjøpspriser fra lavpriskjedens leverandører, og lover å sende besparelsen videre til kundene. Derfor avvikles dyrtid-grepet Pristak, skriver Coop i en pressemelding.

– Extra var den første lavpriskjeden i Norge som innførte pristak, der vi lovet ikke å øke prisene på en mengde varer. Dette ga kundene en ekstra trygghet i en periode der usikkerhet var spesielt stor. Våre konkurrenter har fulgt etter oss, og pristak ble etter hvert et symbol på dyrtida.

- På vei inn i det nye året er usikkerheten om framtidige priser ikke den samme, og vi ser at kundene opplever pristak som et mindre relevant og udatert pris-tiltak. Med forventninger om lavere innkjøpskostnader er vi bekymret for at slike tiltak vil villede og skape usikkerhet hos kundene, sier Jensen.