Full sysselsetting uten kjøpefest

Norges Bank spår at kjøpefesten er over, men at vi likevel kan regne med gode tider både i forhold til lønn og arbeid neste år. Men ikke håp for mye: Innstrammingene må komme.

Full sysselsetting uten kjøpefest
Publisert

I dagens ferske inflasjonsrapport for tredje kvartal i år, forteller Norges Bank om forventninger om fortsatt høy sysselsetting og lønnsvekst neste år. Presset i arbeidsmarkedet er imidlertid fremdeles høyt. I slutten av august var beholdningen av ledige stillinger 48 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Dette betyr at det stadig blir vanskeligere å få besatt ledige stillinger. Fallet i langtidsledigheten kan tyde på det samme. I andre kvartal i år var det 21 prosent av de arbeidsledige som hadde en sammenhengende ledighetsperiode på over et halvt år. I samme kvartal i 1997 var denne andelen 24 prosent.

Fortsatte lønnsøkninger

Et presset arbeidsmarked med mangel på kvalifiserte personer vil bidra til et fortsatt press på lønnsnivået. I rapporten kommer det frem at Norges Bank forventer en lønnsvekst på 6,5 prosent neste år. Dette er en halv prosent mer enn i år, men likevel mindre enn tidligere forventet. Et høyere lønnsnivå presser opp næringslivets kostnader. Dette bidrar til å forverre landets konkurranseevne. Fra arbeidsdirektoratet rapporteres det også om at det i slutten av 1999 vil bli stigende arbeidsledighet igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer