Fulle magasiner - kjøp spot-kraft!

Ditt lokale e-verk setter strømprisen så høyt den kan uten at du bytter leverandør. Men du kan i stedet betale prisen på kraftbørsen, og få "riktig" pris hver time på døgnet.

Publisert

Norges Vassdrags- og elektrisitetsverk har allerede i september vært ute med flomvarsler for vassdrag på Østlandet. Magsinfyllingen i Syd-Norge var i uke 38 på 92,4 prosent, og dette før de tradisjonelt rike nedbørsmånedene oktober og november.

Samtidig er det fremdeles varmt i Syd-Norge, og husholdingene bruker lite strøm. Prisen har derfor den siste uken svingt mellom 6 og 10 øre i spotmarkedet.

Ukeskontrakter for uke 39 gikk forrige uke for 7,7 øre pr. kilowattime.

I det såkalte terminmarkedet for strøm kan man se at aktørene forventer lave strømpriser til vinteren. Kontrakter for strøm i de kaldeste vinterukene omsettes nå til 17-18 øre pr. kilowattime.

Dette styrer prisen

Strømprisen styres, som de fleste andre goder, av tilbud og etterspørsel. Tilbudet ser altså ut til å bli rikelig i vinter, og dette borger for en lav spotpris. Men om vi får en iskald januar og februar, kan vi likevel få svært høye priser en kort periode.

De siste årene spiller også utlandets etterspørsel etter norsk kraft inn. Om den norske strømprisen blir for lav, vil noen av kullkraftverkene i Danmark bli stengt ned og det blir importert norsk kraft i stedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer