Framtidsfullmakt

Fullmakten alle bør ta stilling til

Det er fordeler og ulemper med å ha en framtidsfullmakt, og den har også strenge formkrav som fort kan gjøre fullmakten ugyldig. Les alt du må vite om framtidsfullmakt for å finne ut om dette er noe for deg.

HVA SÅ, ETTERPÅ? Dersom du blir så syk at du ikke kan styre over eget liv, hvem vil du da skal tre inn og ta over? Gjør du ingenting, får det offentlige jobben, men du kan velge å opprette framtidsfullmakt. Foto: Justify
HVA SÅ, ETTERPÅ? Dersom du blir så syk at du ikke kan styre over eget liv, hvem vil du da skal tre inn og ta over? Gjør du ingenting, får det offentlige jobben, men du kan velge å opprette framtidsfullmakt. Foto: Justify Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Alle over 18 år bør ha en framtidsfullmakt. Det er like viktig uansett alder, selv om det spesielt er viktig å ta stilling til dette når du blir eldre, men vi kan bli utsatt for sykdom, skade eller ulykke i ung alder også, sier advokat og forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

– Demens er kanskje den vanligste grunnen for at du kan ha behov for framtidsfullmakt, noe som er mest aktuelt for eldre mennesker. Men du kan også bli syk eller skade deg i en ulykke, som kan føre til at du også får behov for framtidsfullmakt i ung alder, supplerer advokat Andreas Poulsson i Codex overfor Dinside.

Dersom du driver egen næringsvirksomhet eller har verdipapirer og aksjer som du er opptatt av skal forvaltes videre på en bestemt måte, kan framtidsfullmakt også være lurt å ha, ifølge ham.

Loven lar deg bestemme

Hva er så en framtidsfullmakt?

Hovedregelen etter vergemålsloven er at det er Statsforvalteren, altså Fylkesmannen, som ivaretar dine personlige og økonomiske interesser den dagen du ikke lenger er i stand til å gjøre det selv, forklarer Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen, i et blogginnlegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer