Framtidsfullmakt

Fullmakten alle bør ta stilling til

Det er fordeler og ulemper med å ha en framtidsfullmakt, og den har også strenge formkrav som fort kan gjøre fullmakten ugyldig. Les alt du må vite om framtidsfullmakt for å finne ut om dette er noe for deg.

HVA SÅ, ETTERPÅ? Dersom du blir så syk at du ikke kan styre over eget liv, hvem vil du da skal tre inn og ta over? Gjør du ingenting, får det offentlige jobben, men du kan velge å opprette framtidsfullmakt. Foto: Justify
HVA SÅ, ETTERPÅ? Dersom du blir så syk at du ikke kan styre over eget liv, hvem vil du da skal tre inn og ta over? Gjør du ingenting, får det offentlige jobben, men du kan velge å opprette framtidsfullmakt. Foto: Justify Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Alle over 18 år bør ha en framtidsfullmakt. Det er like viktig uansett alder, selv om det spesielt er viktig å ta stilling til dette når du blir eldre, men vi kan bli utsatt for sykdom, skade eller ulykke i ung alder også, sier advokat og forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

– Demens er kanskje den vanligste grunnen for at du kan ha behov for framtidsfullmakt, noe som er mest aktuelt for eldre mennesker. Men du kan også bli syk eller skade deg i en ulykke, som kan føre til at du også får behov for framtidsfullmakt i ung alder, supplerer advokat Andreas Poulsson i Codex overfor Dinside.

Dersom du driver egen næringsvirksomhet eller har verdipapirer og aksjer som du er opptatt av skal forvaltes videre på en bestemt måte, kan framtidsfullmakt også være lurt å ha, ifølge ham.

Loven lar deg bestemme

Hva er så en framtidsfullmakt?

Hovedregelen etter vergemålsloven er at det er Statsforvalteren, altså Fylkesmannen, som ivaretar dine personlige og økonomiske interesser den dagen du ikke lenger er i stand til å gjøre det selv, forklarer Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen, i et blogginnlegg.

Reglene om framtidsfullmakt åpner imidlertid for at du selv bestemmer at andre enn det offentlige skal ivareta dine interesser. Vergemålsloven gir deg på mange måter et valg, skriver Hegdahl videre.

PRIVATLÅN: Låner du penger privat av familie eller venner, bør avtalen likevel formaliseres. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fryser verdiene dine

Men er det noe galt med at det offentlige tar over?

– Hvis du ikke har opprettet framtidsfullmakt og blir fratatt samtykkekompetansen din, vil du få oppnevnt en verge av Fylkesmannen. Det er usikkert hvem som blir oppnevnt som verge, og avgjørelser som blir tatt på vegne av deg blir utenfor din kontroll, svarer Incedursun i Nordea.

– En slik innblanding kan oppleves som invaderende for mange familier og du blir låst til Fylkesmannens avgjørelser. De fleste velger ektefelle, samboer eller barn som fullmektig, sier hun videre.

Hegdahl i Skattebetalerforeningen skriver at om du som enke eller enkemann blir dement fem til åtte år før du dør, kan alle dine verdier fryses i denne perioden om offentlig verge tar over.

Vi har mange eksempler på at godt voksne har hatt planer om å gi bolig, hytte eller penger til sine barn, men så blir de plutselig, uten forvarsel demente. De blir alt for raskt ute av stand til å ivareta egne interesser, og da kommer Statsforvalteren inn i bildet og fryser verdiene, skriver Hegdahl.

Advokat Poulsson i Codex kjenner til eksempler på at fast eiendom også har blitt solgt når det ikke har foreligget framtidsfullmakt, istedenfor at arvingene har overtatt og disponert verdiene.

Fullmektigen kan misbruke «makta»

Det må imidlertid også nevnes at en ulempe med framtidsfullmakt er at den kan misbrukes av fullmektigen.

– Det har vært eksempler på at fullmektigen har misbrukt fullmakten til å berike seg selv eller sine nærmeste på bekostning av andre arvinger, advarer advokat Poulsson.

Incedursun anbefaler derfor at du velger én eller flere som du har stor tillit til som fullmektig.

Tabben gjør fullmakten ugyldig

Mellom 2020 og 2021 har 2000 personer opprettet framtidsfullmakt hos Justify. Advokat og daglig leder Dag Josef Foss understreker at ikke alle framtidsfullmakt-maler tar hensyn til alle kravene som stilles til en slik fullmakt.

– Mange er mer å regne for uferdige eksempler på mulige framtidsfullmakter. I verste fall kan du ende opp med en framtidsfullmakt som viser seg å være ugyldig eller ubrukelig, sier Foss til Dinside.

Hegdahl i Skattebetalerforeningen framholder at det viktigste, når du oppretter en framtidsfullmakt, er at reglene for hvordan dette skal skje er fulgt. Det er kun på denne måten fullmakten faktisk blir gyldig.

Utover det er det viktig at framtidsfullmakten utformes på en klar og presis måte som er dekkende for det du ønsker å regulere. Dersom du er i stand til å gjøre dette på egen hånd, trenger du kanskje ikke advokat.

– Skriver du en framtidsfullmakt, er det lurt å gå til fastlegen og be om å få en legeerklæring som bekrefter at du forstår betydningen av innholdet i fullmakten. Dette for å unngå at det senere oppstår tvil, sier forbrukerøkonom og advokat Incedursun.

Digitalt eller på «gamlemåten»?

Justify tilbyr digital framtidsfullmakt til 1990 kroner som følger lovverket, og de krever legeerklæring før framtidsfullmakten kan tas i bruk som en ekstra sikkerhet. Endring i fullmakten kan gjøres uten store kostnader. Framtidsfullmakten lagres trygt, både i dokumentformat på papir og digitalt.

Det finnes flere digitale tilbydere av framtidsfullmakt, og så kan du selvfølgelig gjøre det på «gamlemåten» og oppsøke et advokatkontor.

Viktigst er det uansett at du sjekker prisene på de ulike fullmaktstjenestene som finnes og påser at du oppretter en framtidsfullmakt som faktisk er gyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer