Utbrudd i Europa:

Funn av salmonella i kinderegg

Det rapporteres om utbrudd i åtte europeiske land på grunn av «Kinder Suprise.»

TREKKES TILBAKE: Flere kinderegg tilbakekalles i Storbritannia og flere andre land i Europa. Foto: Victoria Jones/PA/NTB
TREKKES TILBAKE: Flere kinderegg tilbakekalles i Storbritannia og flere andre land i Europa. Foto: Victoria Jones/PA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjokoladeprodusenten Ferrero tilbakekaller flere partier med «Kinder Surprise»-egg i Storbritannia på grunn av en kobling med salmonella, ifølge flere britiske medier, som The Guardian, BBC og The Independent.

Det melder matprodusenten Food Standards Agency (FSA).

I en pressemelding sier FSA: «Dette er i forbindelse med en potensiell kobling til et salmonellautbrudd. En rekke av de rammede har vært små barn».

Undersøkelser har vist en sammenheng mellom salmonellaforgiftningen over hele Storbritannia med Kinderegg. Rundt 57 personer, hovedsakelig små barn, har blitt smittet med salmonella.

Nå viser det seg at utbruddet av mage-tarmbakterien kommer fra én bestemt fabrikk, melder Aftonbladet. Det fører til at flere land har blitt nødt til å tilbakekalle kinderegg.

Et smittetilfelle i Norge

Mattilsynet undersøker om produktene er kommet til Norge for øyeblikket, melder FHI i en pressemelding tirsdag.

- I Norge er det påvist smitte hos én person. Vedkommende ble syk i slutten av februar og var smittet med samme variant som ble påvist i utbruddet i Storbritannia, sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI i pressemeldingen.

- Salmonella-infeksjon gir vanligvis diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Infeksjonen går over av seg selv uten behandling. I enkelte tilfeller kan noen utvikle mer alvorlige symptomer som f.eks. blodig diaré og man bør da ta kontakt med lege, sier Lange.

Flere tilfeller i nabolandet

Nå er det også flere som er rammet av salmonella i Sverige også, melder Aftonbladet.

Så langt i år har fire svensker fått en spesiell overraskelse av sjokoladeeggene - til tross for dette selges de fortsatt som vanlig.

126 tilfeller i Europa

Aftonbladet skriver videre at utbruddet pågår i flere land i Europa og at det er oppdaget fire tilfeller i Sverige så langt i år.

Det får de opplyst av Livsmedelsverket i Sverige, som kan sammenliknes med det norske Mattilsynet.

- Det er i hovedsak barn som er rammet og det har nok vært en relativt ubehagelig variant, da flere har måttet legges inn på sykehus. Det virker mer alvorlig enn vanlig salmonella, sier Mats Lindblad, smittevernkoordinator i Livsmedelsverket.

Han forteller at sykdomstilfellene kan spores til en sjokoladefabrikk i Belgia og at de jobber med å kartlegge eggene. De vet foreløpig ikke hvor mange sjokoladeegg med salmonella som finnes i Sverige.

HERSKETEKNIKK: En katt jakter på et utspekulert jordekorn og en delfin gjør alt den kan for å erte ei måke. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Tilbakekalles i flere land

Kindereggene har også blitt tilbakekalt i Irland og Frankrike.

Mats Lindblad mener det foreløpig ikke er aktuelt å tilbakekalle Kindereggene i Sverige fordi det er uklart hvor mange sjokoladeegg som har kommet fra den spesifikke fabrikken i Belgia. Da er det bare de som vil bli tilbakekalt.

Mattilsynet jobber med sporing og er i dialog med produsenten om eventuell tilbaketrekking av aktuelle kindersjokoladeprodukter i Norge. Folkehelseinstituttet samarbeider tett med Mattilsynet og følger situasjonen nøye.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer