Furter seg frisk

En positiv innstilling har lenge blitt regnet som en del av kampen mot kreft. Men nå viser forskning at også surpompene kan klare seg godt.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er en populær oppfatning at en positiv innstilling kan være med på å bekjempe kreft. Men finnes det egentlig noen vitenskaplig dekning for denne påstanden?

Forskere ved Universitetet i Glascow har sett nærmere på en stor gruppe forskningsrapporter som undersøker behandling av kreftpasienter. Deres konklusjon er at det slett ikke er nødvendig å holde på smilet for å overleve sykdommen.

Lavere stress
De skotske forskerne mener at nøkkelen til bedre prognoser ligger i å beholde det reaksjonsmønsteret man allerede er vant til.

For de fleste er kreftdianosen en voldsom psykisk påkjenning som det kan være vanskelig å forholde seg til. Et krav om at man i denne situasjonen skal beholde humøret kan være en ekstra belastning som fører til økt stress for pasienten. Og stress kan være akkurat den faktoren som faktisk har en sammenheng med mulighetene for å overleve.

Forskerne la til side målinger av optimisme eller pessimisme og konsentrerte seg om hvordan forskjellige stresshåndteringer kunne påvirke prognosene. Blant annet så de nærmere på stressnivået i kroppen og i hvilken grad immunforsvaret kunne bekjempe kreftcellene.

Smilets tyranni
Forskerne konkluderer med at din naturlige reaksjon er bedre enn et falskt smil, uansett om du velger å være positiv eller negativ. Om du før diagnosen er en grinete surpomp kan du derfor fortsette med å syte og klage også under behandlingen. Dette kan være med på å dempe stress, styrke immunforsvaret og til slutt gi deg en bedre mulighet til å bekjempe sykdommen.

- Mange pessimister takler kreften godt. Du kan være så sur, sint eller furten som du bare vil, bare du ikke blir så ille at du blir kastet ut fra legekontoret, sier psykolog Jimmie Holland ved Memorial Sloan-Kettering Hospital i New York i en kommentar til The Wall Street Journal.

Holland mener kreftbehandlingen noen steder er "den positive tankegangens tyranni" og at mange pasienter ikke er komfortable med en optimistisk holdning til kreften. Han frykter derimot at mange pasienter gjør sykdommen enda vanskeligere når de forsøker å være positive etter å ha blitt fortalt at furting vil redusere mulighetene til å overleve.

Forsvarer optimismen
Selv om en positiv innstilling kanskje ikke er så effektivt som antatt, vil forskerne advare mot at vi åpner dørene helt for surpompene.

- Positiv tankegang kan fortsatt hjelpe kreftpasienter. Blant annet ser vi at positive pasienter lettere samarbeider med legen, har bedre humør og mindre smerter. Men smil blir ofte anbefalt som en slags mirakelkur mot kreft, og det er det slett ikke, sier forskeren Mark Petticrew ved Universitetet i Glascow til The Wall Street Journal.

Mozon 07.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer