Furter seg frisk

En positiv innstilling har lenge blitt regnet som en del av kampen mot kreft. Men nå viser forskning at også surpompene kan klare seg godt.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er en populær oppfatning at en positiv innstilling kan være med på å bekjempe kreft. Men finnes det egentlig noen vitenskaplig dekning for denne påstanden?

Forskere ved Universitetet i Glascow har sett nærmere på en stor gruppe forskningsrapporter som undersøker behandling av kreftpasienter. Deres konklusjon er at det slett ikke er nødvendig å holde på smilet for å overleve sykdommen.

Lavere stressDe skotske forskerne mener at nøkkelen til bedre prognoser ligger i å beholde det reaksjonsmønsteret man allerede er vant til.

For de fleste er kreftdianosen en voldsom psykisk påkjenning som det kan være vanskelig å forholde seg til. Et krav om at man i denne situasjonen skal beholde humøret kan være en ekstra belastning som fører til økt stress for pasienten. Og stress kan være akkurat den faktoren som faktisk har en sammenheng med mulighetene for å overleve.

Forskerne la til side målinger av optimisme eller pessimisme og konsentrerte seg om hvordan forskjellige stresshåndteringer kunne påvirke prognosene. Blant annet så de nærmere på stressnivået i kroppen og i hvilken grad immunforsvaret kunne bekjempe kreftcellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer