Fyll opp kontoen med kjøpestopp

Klarer du det samme som DinSides økonomijournalister?

SPARING: Vet du hvor mye du bruker på shopping i løpet av et år? Hvis du tar et år med kjøpestopp, kan du fylle opp sparekontoen i stedet for klesskapet.  Foto: PER ERVLAND
SPARING: Vet du hvor mye du bruker på shopping i løpet av et år? Hvis du tar et år med kjøpestopp, kan du fylle opp sparekontoen i stedet for klesskapet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ikke kunne kjøpe klær, sko, sportsutstyr, elektronikk, interiør eller andre typiske forbruksvarer i løpet av et helt år, virker kanskje nærmest umulig.

DinSides økonomijournalister, Berit B. Njarga og Tuva Moflag, har prøvd et helt år med kjøpestopp. Når året nå er omme kan vi bekrefte at det har vært langt lettere enn vi forestilte oss på forhånd.

Vår erfaring er nemlig at det er veldig mange ting man ikke trenger.

Det er når du ikke kjøper noe på mange måneder, at du innser at du heller ikke savner noe. Med et par små unntak trenger du egentlig ikke noe nytt.

- At håndmikseren og presskanna gikk i stykker i løpet av året, ble heller ingen krise. De få gangene jeg trenger å piske noe, har jeg gjort det for hånd. Og jeg hadde en annen presskanne innerst i kjøkkenskapet, som viser seg å være helt grei i bruk, er Berits erfaring.

PENGEDRYSS: Bruker du mye, sparer du mye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENGEDRYSS: Bruker du mye, sparer du mye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Kjøpestopp eller ei - ikke la la deg lure av den lave prisen. De fleste har vel kjøpt klær eller sko man bare «måtte» ha på grunn av den lave prisen. Men at noe er billig, betyr jo ikke at man faktisk har bruk for det.

- Vanligvis handler jeg mye på salg, ikke minst klær. I løpet av dette året har jeg også innsett at man ikke går glipp av noe selv om man ikke får handlet på salg. Dette er noe jeg skal ta med meg videre når kjøpestoppen er over, sier Berit.

Kjøpestoppen har gjort oss mer bevisste på hva vi har behov for, og hva vi kan vente med, eller rett og slett droppe. Det blir ikke spesielt billig hvis det viser seg å være bomkjøp likevel. Tross alt er det bedre å kjøpe enkelte ting som man virkelig har lyst på, enn å kjøpe mange ting bare på grunn av den lave prisen.

Selv om det i ettertid kan oppsummeres som enkelt å gjennomføre en kjøpestopp, er det ikke til å stikke under stol at det har vært fristelser underveis. En forbruksundersøkelse fra Nordea viser at seks av ti sier de blir lykkelige av shopping. Det kan altså synes som det er et behov for opplevelsen av shopping mer enn det reelle behovet som utløser pengebruken for mange.

- Da jeg var på reise tidligere i høst virket fristelsene i butikkvinduene større enn på lenge. Men det bunnet ikke noe i reelt behov. Det handlet bare om at man har lyst til å kjøpe med seg «noe» når man er på reise. Tilbake på hotellet var imidlertid suget borte, og jeg var i grunn fornøyd med det gamle antrekket jeg hadde pakket med meg til kveldens middag, sier Tuva.

ØNSKE: I år ble både ønsket om støvler og stavmixer oppfylt.  Foto: Tuva Moflag
ØNSKE: I år ble både ønsket om støvler og stavmixer oppfylt. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Samtidig er det heller ikke tvil om at enkelte ting, ikke minst på klesfronten, faktisk blir utslitt eller ødelagt i løpet av ett helt år. For begge sin del er det særlig dongeribuksene det har gått hardt utover. Andre ting som har blitt slitt ut, har det vært greit å ønske seg til bursdag. Akkurat det er en annen fordel, det er ikke noe problem å fylle ønskelisten til jul og bursdag.

- Å kjøpe nye dongeribukser over nyttår er derfor førsteprioritet, men sokker har jeg flust av etter å ha fått mange par til bursdagen min, sier Berit.

Noen unntak har det også vært. Sjampo og balsam er blant produktene vi har hatt lov til å kjøpe. Ved spesielle anledninger har det også blitt kjøpt inn blomster, men så lenge det har vært sesong har bordet heller blitt pyntet med eksempelvis hvitveis eller blomster fra hagen. Juletre til jul har det ikke heller ikke vært noen restriksjoner på.

- Jeg har kjøpt noen nye busker og planter til hagen. Å få det litt finere utendørs var et prosjekt jeg ikke ville utsette i ett år. Men hagemøbler og blomsterkrukker var fortsatt på nei-listen. Det var i grunn «ting» jeg ikke skulle kjøpe, og det har jeg heller ikke gjort, sier Tuva.

For oss har kjøpestoppen handlet vel så mye om økt bevissthet, som å spare penger. Nordmenn har et rekordhøyt forbruk sammelignet med både andre europeiske land og resten av verden.

- Det gir en god følelse å kutte på forbruket. Måten nordmenn lever på er ikke bærekraftig på verken kort eller lang sikt. Når jeg ikke har kjøpt noe på ett helt år kompenserer det i hvert fall litt, og det bør jeg med tanke på at jeg har vært på flere flyreiser i løpet av året, sier Tuva.

Synes du forbruket ditt er høyt, kan vi anbefale en kortere kjøpestopp, eller et helt år som den vi har hatt. Det er uten tvil en smart måte å bli mer bevisst sitt eget forbruk, og man får et godt innblikk i hvor mye penger som faktisk går med på ting man fort mister interessen for.

Hvor mye du sparer er selvfølgelig avhengig av hvor mye du bruker i utgangspunktet, men for mange "handleglade" er ikke besparelser på 50.000 kroner eller mer urealistisk.

Gir du det et forsøk? Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer