Unngå pipebrann

Fyringstabbene som kan forårsake brann

Både måten du fyrer på, og feil ved selve pipa, kan føre til brann - noe mange har opplevd de siste dagene.

PASS PÅ: Nå som vintersesongen er i gang, er det også flere som benytter anledingen til å fyre i ovnen. Dette må du være obs på for å unngå brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med minusgrader over store deler av landet er fyringssesongen definitivt innviet. Fyrer du med ved er det viktig å sørge for at du fyrer riktig, og passer på at pipa fungerer som den skal.

Hvis ikke kan du i verste fall risikere brann.

Bare i løpet av de tre første dagene av desember melder flere av landets brannvesen på Twitter at de har rykket ut på totalt 15 pipebranner.

Lørdag måtte dessuten Vestfold Interkommunale Brannvesen rykke ut til åpne flammer over taket, i forbindelse med en pipebrann i Tønsberg.

Sot og tjære kan fylle pipa

Ifølge Norsk brannvernforening er feil bruk av ildstedet hovedårsaken til at det blir skorsteinsbrann.

- Den ene hovedgrunnen er feil bruk, enten av trekk eller brensel. Den andre hovedgrunnen er feilmontering. Mens feil bruk kan føre til pipebrann, kan feilmontering føre til boligbrann, sier kommunikasjonssjef Mari Bræin Faaberg til Dinside.

Dette er de tre hyppigste grunnene til skorsteinsbrann, ifølge Brannvernforeningen:

  1. Feil bruk med for dårlig trekk.
  2. Feil bruk med for mye trekk.
  3. Feil type brensel.

- Feil trekk og feil type brensel kan føre til at beksot og tjære samler seg og pipa kan etter hvert ta fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring, sier Bræin Faaberg.

SOT: Slik blir du kvitt sotet i peisen! Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Ikke brenn dette!

Brannvernforeningen råder blant annet om ikke å fyre med drivved, malte plankerester eller lignende.

- Det er viktig å fyre med tørr og ren ved. Ikke brenn juletrær, reklame, papp og julepapir, sier Bræin Faaber, og viser til at mye reklame og julepapir inneholder plast og avgir giftige gasser.

I tillegg blir plast til beksot på innsiden av skorsteinen som øker faren for pipebrann. Samtidig brenner papp, papir og liknende raskt og ved høy temperatur, og det brenner ikke rent.

Feil ved pipa eller feilmontering?

Også en dårlig pipe øker sjansene for brann.

Pass på dette

  • Avstand til brennbart: Undersøk om den eksisterende pipa har riktig avstand til brennbart materiale
  • Ventilasjon: Er det nok luft til ildstedet og pipa?
  • Dimensjon: Passer dimensjonen på pipa til ildstedet? Feil dimensjon kan føre til at ildstedet ikke fungerer som forventet
  • Riktig høyde: Er pipa høy nok? Høyden over taket påvirker trekkforholdene
  • Feiing: Kommer feieren til fra tak og via feieluker?

Kilde: Feiermesternes Landsforening

Ifølge Line Holtberget, leder i Feiermesternes Landsforening, er dårlige piper brannfarlige. En dårlig pipe kan nemlig føre til at overflatetemperaturen på pipa blir så høy at det er brannfarlig.

Hun viser til at rundt 1.500 piper brenner hvert år.

Holtberget påpeker dessuten at hvis man sliter med dårlig trekk, kan dette være et tegn på at pipa er for dårlig. Er ikke pipa høy nok, kan det eksempelvis påvirke trekkforholdene.

Også feilmontering av peisovnen kan forårsake problemer. Ifølge Brannvernforeningen kan en feilmontering for eksempel være at ovnen er montert for nært brennbart materiale eller at den står for nær brannmur.

- Feilmontering kan også være at pipa er for kort på taket og at det for eksempel kan føre til at torvtaket tar fyr, sier Bræin Faaberg.

Dessuten bør du rengjøre ovnen jevnlig og sjekke pakningene rundt døra. Har du en eldre ovn, er det greit å være klar over at fyring med gamle, ikke-rentbrennende ildsteder forårsaker flere sotbranner enn fyring med rentbrennende ildsteder, ifølge Brannvernforeningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer