Unngå pipebrann

Fyringstabbene som kan forårsake brann

Både måten du fyrer på, og feil ved selve pipa, kan føre til brann - noe mange har opplevd de siste dagene.

PASS PÅ: Nå som vintersesongen er i gang, er det også flere som benytter anledingen til å fyre i ovnen. Dette må du være obs på for å unngå brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med minusgrader over store deler av landet er fyringssesongen definitivt innviet. Fyrer du med ved er det viktig å sørge for at du fyrer riktig, og passer på at pipa fungerer som den skal.

Hvis ikke kan du i verste fall risikere brann.

Bare i løpet av de tre første dagene av desember melder flere av landets brannvesen på Twitter at de har rykket ut på totalt 15 pipebranner.

Lørdag måtte dessuten Vestfold Interkommunale Brannvesen rykke ut til åpne flammer over taket, i forbindelse med en pipebrann i Tønsberg.

Sot og tjære kan fylle pipa

Ifølge Norsk brannvernforening er feil bruk av ildstedet hovedårsaken til at det blir skorsteinsbrann.

- Den ene hovedgrunnen er feil bruk, enten av trekk eller brensel. Den andre hovedgrunnen er feilmontering. Mens feil bruk kan føre til pipebrann, kan feilmontering føre til boligbrann, sier kommunikasjonssjef Mari Bræin Faaberg til Dinside.

Dette er de tre hyppigste grunnene til skorsteinsbrann, ifølge Brannvernforeningen:

  1. Feil bruk med for dårlig trekk.
  2. Feil bruk med for mye trekk.
  3. Feil type brensel.

- Feil trekk og feil type brensel kan føre til at beksot og tjære samler seg og pipa kan etter hvert ta fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring, sier Bræin Faaberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer