Gå en tur - unngå demens

To amerikanske studier viser at spasering kan halvere risikoen for å utvikle demens.

Publisert
Sist oppdatert

Begge studiene er publisert i tidsskriftet JAMA, utgitt av dem amerikanske legeforeningen.

En studie med over 2000 menn over 71 år viser at de som gikk minst hadde nesten doblet risiko for å utvikle demens i forhold til dem som gikk mest.

Den andre studien, der 18.000 kvinner deltok, viser at de som trener mer fikk bedre resultater på tester av den mentale kapasiteten.

Tidligere forskning tyder på at fysisk aktivitet kan ha en sammenheng med demensrisiko, men det var ikke klart om det er nok med aktivitet med lav intensitet, som spasering.

I studien av eldre menn undersøkte forskerne fra University of Virginia School of Medicine, Charlottesville, hvor langt de gikk hver dag i tre år.

Så ble det tatt nevrologiske tester i seks år for å undersøke om de hadde utviklet demens.

Etter at forskerne hadde justert for alder fant de ut at menn som gikk minst, mindre enn 400 meter om dagen, hadde 1,8 ganger høyere risiko for å utvikle demens sammenlignet med dem som gikk over 3 kilometer om dagen.

Sammenhengen besto etter at andre faktorer, som muligheten for at begrenset aktivitet kunne være et resultat av en dårligere fysikk på grunn av et forstadie til demens, var vurdert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer