Gallerispill mot MLM-kjeltringer?

Det er ingen lett sak å være ansvarlig for å stanse pyramidespill. I et brev har nå Kulturdepartementet bedt Lotteritilsynet skjerpe seg noe vederstyggelig, men nytt lovverk må tilsynet fortsatt vente på.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi er skjerpet i kampen mot brudd på Lotteriloven, svarer direktør Atle Hamar på vårt spørsmål om hvordan Lotteritilsynet har tenkt å følge opp kulturministerens oppfordringer om å skjerpe tilsynet med pyramidespill.

- Vi er skjerpet, men vi vet at skal vi komme noen vei overfor påtalemyndigheten, må vi både ha en god sak og et nytt regelverk, fortsetter han. Hamar forteller blant annet om anmeldelsen av Prosper Club til Asker politidistrikt i høst, hvor Økokrim valgte å henlegge saken. Tilsynet har nå påklaget henleggelsen.

Kafka light?

I en pressemelding i går kunngjorde Kultur- og kirkedepartementet innholdet i et brev som ble sendt til Lotteritilsynet allerede 7. desember i fjor. Ifølge Hamar inneholder brevet en generell instruks om å intensivere arbeidet mot ulovlige pyramidespill. At tilsynet har en vanskelig jobb illustreres i Kulturministerens svar til Stortinget i går:

- Samtidig som pyramidespillene har grepet om seg fra midten av 1990-tallet, har Multi-level Marketing (MLM) som distribusjonsform fått økt utbredelse de siste to tiårene. MLM erogså basert på pyramidestruktur, men skiller seg bl.a. fra pyramidespillene fordi denne virksomheten også har omsetning av varer eller tjenester. Når det er omsetning av varene eller tjenestene og ikke pengeinnskudd fra nye deltakere som genererer gevinst, er systemet ikke dømt til kollaps, selv om veksten av nye deltakere minker. Slik virksomhet kan derfor være seriøs kommersiell virksomhet som bør være lovlig, men kan også være forsøk på å skjule aktivitet som bør være forbudt, sa hun i går fra Stortingets talerstol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.