Gammel lege er vond å vende

Ny kunnskap og nye retningslinjer for behandling havner nederst i skuffen hos legene, viser en dansk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Allmennpraktiserende leger har et stort ansvar og sitter på mye kunnskap om mange forskjellige områder.

Men hva skjer når medisinen gjør fremskritt og nye metoder overtar for gamle?

Nye retningslinjer ender ofte opp som arkivfyll hos legene som bare fortsetter som før, mener danske forskere.

Gamle vanerDet er den danske Sundhetsstyrelsen og leger ved Syddansk Universitet i Odense som har testet den danske legestanden. De utarbeidet et sett såkalte kliniske retningslinjer for behandling av menn med vannlatingsproblemer og distribuerte dokumentene til allmennpraktiserende leger.

Undersøkelser senere viste at svært mange allmennleger fortsatt brukte unødvendige tester og prøver på denne pasientgruppen, til tross for at de nye retningslinjene anbefalte enklere fremgangsmåter.

- Vår hovedkonklusjon er at det har vist seg vanskelig å få innført kliniske retningslinjer i daglig bruk, til tross for en iherdig innsats, sier specialkonsulent Niels Würgler Hansen fra Sundhedsstyrelsen til danske Dagens Medicin.

- De allmennpraktiserende legene dekker i prinsippet alle sykdomsområder. Men de kan ikke følge utviklingen i den nyeste kunnskapen like tett som spesialistene på sykehusene, og derfor er de kliniske retninglinjene et spesielt viktig redskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.