Går banken din konkurs?

Gjedrem tror norske banker er godt sikret mot finanskrisen.

Hvilke rettigheter har du hvis banken din går under? Foto: Colourbox.com
Hvilke rettigheter har du hvis banken din går under? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går gikk den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers nedenunder - uten at amerikanske myndigheter gikk inn og reddet stumpene. Søndag kveld ble det klart at den danske sentralbanken, eller Nationalbanken, overtar Roskilde Bank for å hindre at den går konkurs, og nå spekuleres det i om flere nordiske banker vil følge etter.

Slik rammes du av finanskrisen

Glitnir bank er en av bankene som annonserer med en innskuddsrente som ligger vesentlig over NIBOR (Norwegian Interbank Offered Rate), også kalt den norske pengemarkedsrenten, som er renten bankene tilbyr hverandre lån til.

Er det grunn til å spørre om Glitnir ikke får lånt penger av de andre bankene og derfor må forsøke å låne direkte av oss forbrukere?

- Ja, det er en effekt vi ser. Finansieringskostnadene har økt, og det koster mer penger for bankene å skaffe seg kapital. Bankene stoler mindre på hverandre, er mindre villige til å låne hverandre penger, og banker som Glitnir og Kaupthing sliter nok litt ekstra, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til DinSide.

Likevel tror ikke Wilhelmsen det er noen grunn til å tro at de norske bankene skal falle over ende. Han regner sannsynligheten for det som ganske liten.

Selv hvis Norge skulle oppleve et eiendomskrakk, skal det mye til for at norske banker vil nærme seg konkurs. Det mener finansanalytiker Miguel Pintado i kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's.

– Mange av småbankene i Norge er sparebanker. De er kjent for å være konservative og holder seg til sin region. I Danmark har flere uavhengige småbanker ført en aggressiv utlånspraksis og gitt lån utenfor sitt område, uttalte Pintado til NTB.

Er Kaupthing-kunder dårligere sikret?

Ingen hjelp fra Norges Bank?

Sentralbanksjef Svein Gjedrem belyste det samme temaet i et foredrag på Handelshøyskolen BI på fredag:

- Vi har en helt annen struktur i låneporteføljen i dag enn ved forrige norske bankkrise. Nå har bankene mer av boliglånene enn de hadde den gang. Denne typen lån er relativt trygge og har høy grad av sikkerhet.

Gjedrem mener at norske banker har høy grad av innskuddsdekning, i motsetning til krisebankene Roskilde bank og Northern Rock. Likevel advarer han bankene mot å stole for mye på deg og meg.

- Bankene skal kanskje ikke være like sikre på at husholdningene stiller opp i samme grad som i forrige krise for femten-tyve år siden. Konsumet har lenge vært høyere enn disponibel inntekt, og flere begynner etter hvert å slite på likviditetssiden.

Hvis bankene skulle få kredittproblemer, kan de ikke regne med drahjelp fra sentralbanken, slik som Fannie Mae og Freddie Mac i USA, før det eventuelt blir riktig ille.

- Hjelp med likviditeten er forbeholdt situasjoner der det er alvorlig fare for finansiell ustabilitet, understreket Gjedrem.

Les også: Er det krise nå?

Hvordan er kundene sikret?

Når Glitnir tilbyr høye innskuddsrenter, kan det være et tegn på at markedet er usikre på dem. Som kunde trenger du imidlertid ikke være like bekymret.

Banksikringsloven bestemmer at alle banker skal være medlem av Bankenes sikringsfond. Ordningen sikrer alle norske bankkunders innskudd med inntil to millioner kroner. I et internasjonalt perspektiv er dette mye.

Utenlandske banker med filial i Norge kan bli medlem (filialmedlem) av sikringsfondet dersom de ønsker det. Det er filialen som da er medlem, ikke morbanken.

Hvor sikre er egentlig pengene dine? Les mer om dette her

Her finner du banksikringsloven

Har du markedets beste innskuddsrente? Sjekk selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer