Går banken din konkurs?

Gjedrem tror norske banker er godt sikret mot finanskrisen.

Hvilke rettigheter har du hvis banken din går under? Foto: Colourbox.com
Hvilke rettigheter har du hvis banken din går under? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går gikk den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers nedenunder - uten at amerikanske myndigheter gikk inn og reddet stumpene. Søndag kveld ble det klart at den danske sentralbanken, eller Nationalbanken, overtar Roskilde Bank for å hindre at den går konkurs, og nå spekuleres det i om flere nordiske banker vil følge etter.

Slik rammes du av finanskrisen

Glitnir bank er en av bankene som annonserer med en innskuddsrente som ligger vesentlig over NIBOR (Norwegian Interbank Offered Rate), også kalt den norske pengemarkedsrenten, som er renten bankene tilbyr hverandre lån til.

Er det grunn til å spørre om Glitnir ikke får lånt penger av de andre bankene og derfor må forsøke å låne direkte av oss forbrukere?

- Ja, det er en effekt vi ser. Finansieringskostnadene har økt, og det koster mer penger for bankene å skaffe seg kapital. Bankene stoler mindre på hverandre, er mindre villige til å låne hverandre penger, og banker som Glitnir og Kaupthing sliter nok litt ekstra, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer