Utbetaling av pensjon:

Går du av når du er 62, blir det langt trangere økonomisk

I snitt får de som går av ved 62 års alder 6200 kroner mindre i måneden enn de som går av når de er 67, viser Nav-undersøkelse.

FRISTENDE: Det kan være fristende å pensjonere seg ved 62 års alder, men de økonomiske konsekvensene kan bli store. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FRISTENDE: Det kan være fristende å pensjonere seg ved 62 års alder, men de økonomiske konsekvensene kan bli store. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– De fleste skal leve av alderspensjonen i mange år, og det er etter hvert fare for at en del vil angre på å ha tatt ut pensjonen allerede fra 62 år, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien.

Siden 2011 har det vært mulig å gå av med pensjon fra 62 års alder, gitt at man har nødvendig opptjening.

6200 kroner forskjell

Nav har undersøkt hvor mye pensjonistene får utbetalt. Grunnlaget er personer født i 1949, som var de første som hadde mulighet til å gå av ved 62 års alder, og som i dag er 68-69 år.

Og tallenes tale viser at de som gikk av ved 62 års alder får utbetalt 6.200 kroner mindre per måned enn de som stod løpet ut.

Nav advarer også de som tar ut pensjon fra 62 års alder, men jobber ved siden av (gjelder 3 av 4), om at økonomien da vil forandre seg drastisk når de slutter å jobbe.

– Selv om de fleste er forutseende og sparer deler av alderspensjonen, tror vi flere ville vært tjent med å vente lenger med å ta ut pensjonen, uttaler Lien.

Én million pensjonister i 2021

Per i dag er det drøye 927.000 personer i Norge som mottar alderspensjon - en økning på 2,3 prosent siden i fjor. Nav venter at tallet vokser videre, og at vi i 2021 passerer én million alderspensjonister.

Gjennomsnittlig månedlig alderspensjon steg fra 19.458 kroner til 19.995 kroner etter at grunnbeløpet ble økt i mai, altså en drøy femhundrelapp.

Alderspensjon reguleres hvert år noe lavere enn lønnsveksten, og med lav lønnsvekst de siste årene, har pensjonene blitt regulert lavere enn prisveksten. Da blir konsekvensene ved å gå av tidlig enda større.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer