Går du i søvne?

Da deler du skjebne med over en million nordmenn.

Sterk søvnmagel kan ifølge søvnforsker trigge søvngjengeri.  Foto: colourbox.com
Sterk søvnmagel kan ifølge søvnforsker trigge søvngjengeri. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Om lag 30 prosent av oss har gått i søvne én eller flere ganger i livet, og seks prosent gjør det reglemessig, sier søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen Ståle Pallesen til DinSide Helse.

Flere årsaker

Søvngjengeri er ifølge Pallesen mest vanlig blant barn og unge, og de fleste vokser det av seg. Men hvorfor går noen i søvne i utgangspunktet?

Les også: Ommøblerer i søvne

- Det finnes ikke noe enkelt svar på det, men det vi vet er at det å gå i søvne er forbundet med den dype søvnen, altså deltasøvnen, som inntreffer relativt kort tid etter at man har sovnet. Faktorer som ustabilitet i den dype søvnfasen, og opparbeidet søvnmangel med påfølgende tung søvn, øker sannsynligheten for at man kan komme til å gå i søvne, forklarer han.

Søvngjengeri

Har du gått i søvne? (Avsluttet)
Ja(50%) 174
Nei (28%) 98
Vet ikke(22%) 76
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Sover man med feber, eller under påvirkning av alkohol, er også sjansen større for at man vil ta seg en nattlig vandring.

Stemmer det at det kan være farlig å vekke folk som går i søvne?

- Det er ikke farlig i seg selv, problemet er snarere at det ikke er så lett å få til. Vedkommende kan dessuten bli veldig forvirret og urolig, så det beste er å forsiktig lede den som sover tilbake til sengen igjen.

Les også: Vi gjør det utroligste mens vi sover

- Fjern farlige elementer

Pallesen advarer imidlertid foreldre av barn som tar sine nattlige vandringer mot potensielle farer i hjemmet.

- Personer som går i søvne kan ofte være motorisk klossete og reagerer ikke alltid fornuftig på stimuli i omgivelsene. Akkurat dette aspektet kan være farlig. Søvngjengeren kan skade seg selv fysisk når han beveger deg rundt i denne tilstanden.

Han anbefaler derfor å fjerne spisse gjenstander og andre farlige elementer i huset.

- Dersom man bor høyt oppe, for eksempel i en blokk, kan det dessuten være lurt å sikre dører og vinduer godt om natten, råder han, og legger til:

- Noen foreldre med barn som går i søvne fester en bjelle på soveromsdøren til barnet, slik at de lettere kan holde oversikt over om det skulle gå i søvne.

- Vekk barnet forsiktig

Søvngjengeri behandles normalt ikke, da det anses for å være en normal tilstand. Men er omfanget stort, kan det være aktuelt med medisinsk behandling. En slik behandling er imidlertid siste utvei, da medikamentene undertrykker den dype søvnen.

Les også: Dette holder oss våkne

- Studier har vist at det kan hjelpe å vekke barnet forsiktig en stund etter at det har sovnet, men bare nok til at det såvidt våkner, og legger seg til å sove igjen. Ellers er det viktig å sørge for nok søvn hver natt, råder Pallesen.

Voksne personer som plages av fenomenet, bør unngå å drikke alkohol før leggetid. Blant den voksne delen av befolkningen er søvngjengeri ikke så vanlig, hos denne delen av befolkningen er søvnløshet den hyppigste plagen knyttet til søvnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer