- Om lag 30 prosent av oss har gått i søvne én eller flere ganger i livet, og seks prosent gjør det reglemessig, sier søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen Ståle Pallesen til DinSide Helse.
Flere årsaker
Søvngjengeri er ifølge Pallesen mest vanlig blant barn og unge, og de fleste vokser det av seg. Men hvorfor går noen i søvne i utgangspunktet?
Les også: Ommøblerer i søvne
- Det finnes ikke noe enkelt svar på det, men det vi vet er at det å gå i søvne er forbundet med den dype søvnen, altså deltasøvnen, som inntreffer relativt kort tid etter at man har sovnet. Faktorer som ustabilitet i den dype søvnfasen, og opparbeidet søvnmangel med påfølgende tung søvn, øker sannsynligheten for at man kan komme til å gå i søvne, forklarer han.
Sover man med feber, eller under påvirkning av alkohol, er også sjansen større for at man vil ta seg en nattlig vandring.
Stemmer det at det kan være farlig å vekke folk som går i søvne?
- Det er ikke farlig i seg selv, problemet er snarere at det ikke er så lett å få til. Vedkommende kan dessuten bli veldig forvirret og urolig, så det beste er å forsiktig lede den som sover tilbake til sengen igjen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger