Går du på brød-bløffen?

Sjekk om du blir lurt i butikken.

Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet. Foto: Colourbox
Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et godt grovbrød inneholder rikelig med fullkorn - pakket med kostfiber, vitaminer og mineraler.

Spis skorpa også

Brød er vår viktigste kilde til kostfiber. Det motvirker forstoppelse, og kan ifølge Helsedirektoratet bidra til å redusere risikoen for overvekt, hjerte- og karsykdommer og tykktarmskreft.

Se vår store brød-test!

Helsemyndighetene anbefaler et inntak på 25-35 gram kostfiber per dag. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å vite hvilke brødsorter som er grove, og mange ganger kan merkingen virke villedende.

Sjekk hvilke brød som inneholder hva

Disse brød-fellene er det lett å gå i:

Brødmyte nr. 1:

Hvis brødet er mørkt, er det sunt.Dette stemmer ikke helt uten videre. Mange brød blir farget mørke med malt for å gi et sunnere inntrykk. Det er ingen selvfølge at brødet inneholder næringsrikt fullkorn.

Brødmyte nr. 2:

Ord som fullkorn, flerkorn, firkorn, femkorn, sjukorn etc. viser at brødet er sunt.Det er mengden fullkorn og mengden kornsorter som avgjør brødets sunnhetsgrad, ikke at dette kornet faktisk finnes i brødet. Det som står først på ingredienslista på brødposen er det mest av i brødet. Kornsorter langt nede på lista er det lite av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer