Går for Norge og Kina-fond

Vet du hvordan du finner ditt fond?

Børsen svinger. Sparer du i riktig fond? Foto: Stein Henningsen
Børsen svinger. Sparer du i riktig fond? Foto: Stein Henningsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistikk fra Nordnet viser at risikoapetitten blant private fondssparere har vært stor i mai. Av alle fondshandler hos Nordnet i mai ble 90 prosent gjort i aksjefond og 10 prosent i rentefond. Av alle handler var 82 prosent kjøpstransaksjoner, mens 18 prosent var salgstransaksjoner.

Og det mest populære fondet å kjøpe blant norske fondssparere i mai var Holberg Norge. På andre- og tredjeplass over de mest kjøpte fondene i mai finner vi to rentefond, Holberg Likviditet og Nordea Pengemarked. Det mest solgte fondet i mai var Skagen Høyrente.

Fordeler og ulemper med aksjefond

 • Over tid kan du få høyere avkastning enn om du lar pengene på bli stående på en bankkonto.
 • Gjennom aksjefond får du spredd risikoen på en helt annen måte enn om du handler i enkeltaksjer.
 • Det gir mindre sannsynlighet for store tap.
 • Du får tilgang til den ekspertisen som forvaltningsselskapet besitter. De har profesjonelle medarbeidere som følger med i markedet for deg.
 • Ved mindre sparebeløp er det mer kostnadseffektivt å kjøpe andeler i aksjefond enn enkeltaksjer.
 • Kjøp av andeler i aksjefond gir deg en skattefordel.
 • Aksjefond er regulert av myndighetene, noe som gir deg god forbrukerbeskyttelse.
 • På kort sikt kan du oppleve at aksjefond får et stort verdifall.
 • For større sparebeløp kan kostnadene bli høye. (Kilde: Finansportalen.no)
 • - Listen over de mest populære fondene og handelen i mai domineres av aksjefond og spesielt Norge og Kina-fond. Private fondssparere søker nå risiko og potensial i sin fondssparing. Den allmenne oppfatning er at den verste stormen har lagt seg, og vi registrerer en økende interesse for å surfe på bølgene som har oppstått i kjølvannet av stormen, sier Anders Skar daglig leder i Nordnet Norge i en pressemelding.


  Så lett sparer du 50.000

  Finn ditt fond

  Men folk går som kjent i flokk, og det betyr ikke at de mest populære fondene er de rette for deg.

  - Normalt trenger man ikke å gå så altfor langt av gårde. Sånn geografisk synes jeg Norden er et ganske fint område å investere i. Du beholder nærheten til spareområdet, og over tid har Norden-fond absolutt vist seg å være et godt alternativ, har John Petter Tollefsen, daglig leder i Aksje Norge tidligere uttalt til DinSide.

  Tollefsen er selv en ivrig sparer i aksjefond. Han vil ikke trekke frem enkeltfond, men har spredd sin egen portefølje på følgende måte:

  - Jeg investerer i Norden-fond, i emerging markets og i et maritimt fond med høy risiko. Jeg har faktisk også begynt å spare i Norge. Børsen har falt mye, men jeg tror det vil gå opp igjen, og jeg vil gjerne være med når den oppturen kommer, sier Tollefsen.

  Hvordan handle aksjer? Les mer her

  - Se på sparingen som en pyramide

  - Jeg sparer selvfølgelig i aksjefond selv; det har jeg gjort i mange år. Jeg kan fortelle deg at frem til mine barn var 12 år hadde de ikke bankkonto, de sparte bare i aksjefond, sier Agnes Bergo, som er økonomisk rådgiver og daglig leder i Pengedoktoren.

  Agnes Bergo er daglig leder i Pengedoktoren. Foto: Sverre Aurstad
  Agnes Bergo er daglig leder i Pengedoktoren. Foto: Sverre Aurstad Vis mer


  Hun jobber til daglig med å veilede privatpersoner og bedrifter i valg av aksjefond.

  - Det første en må gjøre er å finne en sammensetning av fondsportefølje, og da må man bestemme seg for både tidshorisont og risikoprofil. Deretter kan en gå konkret til verks.

  Bergo synes det er riktig og naturlig å begynne med et globalt aksjefond, som regnes som de minst risikable fondene fordi de er spredd på så mange aksjer over hele verden.

  - Jeg pleier å si at du kan se på sparing i aksjefond som en pyramide. I bunnen har du globale aksjefond, så i midten kan du velge et regionalt fond, og på toppen av pyramiden skal en ha såkalte krydderfond, sier Bergo.

  Et krydderfond er et fond med høyere risiko og kan være knyttet til bransjer eller andre regioner.

  - Hvis sparingen ikke er stor, så holder det med et globalt aksjefond. Du trenger ikke diversifisere sparingen før det i hvert fall står 50.000-100.000 kroner i fondet, sier Bergo.

  Holberg Norge?

  Bergo sier at hun i stor grad bruker Finansportalen.no når hun skal vurdere aksjefondene opp mot hverandre.

  Akkurat nå ligger Skagen Global milevis foran de andre fondene hvis man tar utgangspunkt i gjennomsnittlig avkastning de siste syv årene, noe Bergo anbefaler å gjøre.

  I tillegg til den årlige avkastningen og forvaltningshonoraret er det en annen faktor Bergo ser nøye på, nemlig informasjonsraten (IR). IR er et statistisk måltall som forteller hvor stor meravkastning en fondsforvalter har oppnådd på sine porteføljevalg målt mot referanseindeksen. En IR-verdi over 0,5 regnes som svært bra, mens en IR på over 1,0 regnes som eksepsjonelt bra. I dag er det bare Skagen Global som har en positiv IR, riktignok "bare" 0,35.

  - Hvis IR er negativ, så skal du aldri investere i fondet, sier Bergo.

  Av de norske fondene er det Holberg Norge som har gjort det best i et syvårsperspektiv med en avkastning på 17,45 prosent. Tegningsgebyret på 3 prosent er riktignok høyt sammenlignet med mange andre. IR-verdien er i skrivende stund 0,54.

  Bergo presiserer at du ikke gifter deg med aksjefondet du har valgt og oppfordrer fondssparere å sjekke hvordan fondet gjør det i hvert fall to ganger i året. Bergo vedgår også at det ikke er mange forvaltere som klarer å slå en indeks. Derfor anbefaler mange økonomer indeksfond

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer