Går renta ned?

Statistisk sentralbyrå meldte i går om en prisvekst i januar på kun 1,3 prosent. Leser man tallene nøyere, er den reelle prisveksten 2,5 prosent. Og ekspertene er uenige om renta synker.

Publisert
Sist oppdatert

Tallenes tale er tilsynelatende klare: Konsumprisindeksen falt fra 2,1 prosent i desember 2001 til 1,3 prosent i januar 2002.

Klær og sko

Bildet er likevel mer nyansert: Justert for avgiftsendringer, særlig momsreformen, er konsumprisindeksen gått ned fra 2,7 til 2,5 prosent, som er det samme som det toårige styringsmålet for Norges Bank.

Går renta ned?

- Denne kjerneindeksen er den som er relevant, og den demper slett ikke usikkerheten rundt rentespørsmålet. Den lave prisveksten skyldes i hovedsak sesongsalget på klær og sko, sier Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken.

- Hva tror du vil skje?

Positivt

- Jeg tror under tvil at Norges Bank vil tillate seg et lite rentekutt på 0,25 prosent, men det kan hende de venter til neste rentemøte, sier Mork.

Gjensidige Nor opprettholder sin spådom om et rentekutt på 0,5 prosent i februar tross de nye tallene. Nils Terje Furunes, sjeføkonom i Gjensidige Nor, mener man kan se bort fra tallet på 1,3 prosent.

- Det skyldes i hovedsak momskuttene. En nedgang i kjerneindeksen til 2,5 prosent er positivt. Uten den hadde vi muligens måttet gå bort fra prognosene om rentekutt, sier Nils Terje Furunes, sjeføkonom i Gjensidige Nor.

Se det an

Kjerneinflasjonen lot i førjulsmånedene til å være stigende i Norge. Mange trodde da at renta ikke ville synke ytterligere.

Fokus Bank var blant dem. Sjeføkonom Frank Jullum forventer ikke rentenedgang nå heller.

- Inflasjonen er stabil, og er ikke lenger til hinder for et rentekutt. Vi tror på rentenedgang, men tror Norges Bank vil se an utviklingen og derfor ikke sette ned renta nå, sier han.

Jullum påpeker at bunnen for det norske rentenivået ikke er langt unna, men mener renta kan gå ned etter lønnsoppgjøret til våren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer