Går renten opp igjen?

Renten får stå i fred for denne gang, men blir trolig satt ytterligere opp igjen i juni.

Publisert
Sist oppdatert

Det forventer alle ekspertene DinSide har snakket med angående morgendagens rentemøte.

Forrige måned valgte Norges Bank å sette opp renten med et kvart prosentpoeng, slik at styringrenten nå er 5,50 prosent. Dette var 15. gangen på rad at Norges Bank satte opp renten.

Klarer du ikke renten?

I morgen avholdes et nytt rentemøte, og vi får vite om renten settes ytterligere opp eller ned - eller om den får bli der den er.

Følg med på DinSide i morgen. Vi publiserer rentebeslutningen presis klokken 14:00.

Sjeføkonom i DnB NOR, Øystein Dørum, tror ikke det blir noen renteendring denne gangen.

- Rentetoppen er nådd

- Norges Bank varslet én renteending i denne perioden, og da renten ble satt opp i april, ville det vært en stor overraskelse om den ble satt opp nå igjen. Men samtidig har prisveksten tiltatt, både hjemme og ute, så det er mulig de vil signalisere en renteøkning i juni, sier han.

Dørum tror likevel at den store rentetoppen nå er nådd.

- Vi tror første rentekutt kommer allerede før jul i år, og at renten kommer til å være nede på 5 prosent igjen innen ett år.

Betaler du mer enn du må? Prut ned renten.

- Opp i september

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, tror heller ikke det blir noen renteendring onsdag. Han minner imidlertid om at Norges Bank har varslet en ytterligere renteoppgang.

- De har indikert at den videre oppgangen ikke vil komme før i september, men jeg føler meg ikke trygg på det. Det er mulig renten settes opp allerede i juni, sier Mork.

- Til seks prosent

Også sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, tror renten vil bli liggende flat fra i morgen, og at Norges Bank heller setter den opp i juni.

- I Norges Banks eget renteprogram var det ingen planer om å sette opp renten i juni. Men fordi inflasjonen den siste tiden har vært litt høyere enn ventet, er det sannsynlig at de setter den opp neste måned likevel. Det vil trolig bli gitt signaler om dette på møtet i morgen, sier Bruce.

Videre tror Nordea at rentetoppen vil bli nådd en gang i tredje kvartal i år.

- Vi tror renten vil bli satt opp til seks prosent en gang i høst, og at den deretter vil settes gradvis ned igjen utover i 2009, avslutter Bruce.

Renta øker fattigdomsproblemet

Økte utgifter

Dersom du har en million i lån, og banken din har fulgt Norges Banks rentehevinger, vil det si at renteutgiftene dine har økt med 37.500 kroner per år. Tar vi hensyn til rentefradraget, vil det si at dine faktiske utgifter har økt med 27.000 kroner i året, mer enn to tusen kroner per måned.

Her kan du se hvor mye en eventuell ny renteøkning vil bety for deg: DinSides Renteendringskalkulator


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer