Garasjetyveri

Garasjetyveri øker: Dette dekker forsikringen

Det er lurt å tenke over hva du velger å oppbevare i garasjen, mener forsikringsselskapene.

SKATTKISTE: Mange garasjer i Norge er fylt til randen av biler, sykler, ski, verktøy og andre ting tyver er svært interessert i. Derfor er det lurt å passe på at forsikringen dekker innbrudd i garasjen, samt ta noen forholdsregler. Foto: Codan Forsikring.
SKATTKISTE: Mange garasjer i Norge er fylt til randen av biler, sykler, ski, verktøy og andre ting tyver er svært interessert i. Derfor er det lurt å passe på at forsikringen dekker innbrudd i garasjen, samt ta noen forholdsregler. Foto: Codan Forsikring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra SSB ble det anmeldt 7104 tyveri fra boder, garasjer og hager i fjor. Statistikk fra Finans Norge viser at tyveri av innbo og i bygning står for 7,2 prosent av de innmeldte sakene, samt 4,2 prosent av utbetalingene for hjem-, villa- og hytteforsikringene i 2018.

Codan Forsikring ser at stadig dyrere utstyr, som sykler, ski, robotklippere, verktøy, høytrykkspylere, i tillegg til hagemøbler, felger og bildekk blir stjålet fra garasjer.

- Mange har verdier for flere hundre tusen oppbevart i garasjen eller boden, sier skadesjef Annika Persson i en pressemelding.

Det viktigste tiltaket mot tyveri

Innboforsikringen dekker som regel tyveri fra garasje og bod, men for at den skal gjelde du har låst garasjen eller boden.

Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, oppfordrer flere garasjereiere til å tenke ekstra nøye på hvilket låsesystem de velger.

- Du bør velge låser som skaper trøbbel for tyven. Det kan være så enkelt som to hengelåser i stedet for én, sier Clementz til Dinside.no.

Fellesgarasjer er ikke dekket av forsikringen, da flere har tilgang til disse. Derfor bør du ikke oppbevare dyre ting i en fellesgarasje, men låst sykkel er unntaket.

Tenk på innsyn

If råder deg også til å tenke på hvor godt innsyn det er til garasjen og hagen. Jo mer usett tyven kan jobbe, for eksempel på grunn av høye gjerder og hekker, desto mindre stresset blir tyven.

Er det vindu i garasjen, gjør du det lurt i å ikke sette de dyreste gjenstandene dine på utstilling. I mange tilfeller kan det være lurt å flytte det du er mest redd for inn i huset, da terskelen for å bryte seg inn i et hus ofte er høyere enn i en garasje eller bod, ifølge Clementz.

Men, ikke la det gå for langt. Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige hørte en gang en historie om en mann som hadde så dyr sykkel at han oppbevarte den på soverommet. En dag fikk kona nok og han måtte velge hvem som skulle bli igjen, sykkelen eller kona. Hvem han valgte, er usikkert.

Dette lagres ofte i garasjen

 • Dekk og felger
 • Vanlige sykler og el-sykler
 • Høytrykkspylere
 • Hagemøbler
 • Grillutstyr
 • Skiutstyr og annet vinterutstyr
 • Verktøy
 • Gressklippere
 • Snøfresere

Spesialiserte skurker

Ifølge If går garasjetyveri i bølgedaler, som er samme tendens de ser for innbrudd i hus. Ofte påvirkes slike innbrudd av såkalte «mobile vinningskriminelle», som drar fra sted til sted og beveger seg over store avstander.

- Disse tyvene spesialiserer seg på enkelte innbrudd, som garasjetyveri, tyveri av dyre sykler og dyrt verktøy og så videre, sier Clementz.

Flere har nylig skiftet til sommerdekk, og de siste månedene har Gjensidige fått meldinger fra flere fortvilte bileiere som har fått frastjålet dekk, felger og annet utstyr. I flere av tifellene har felger og dekk til en verdi av over 50.000 kroner forsvunnet, gjerne etter å ha vært lagret i fellesgarasjer uten noen form for sikring.

- Innbo og løsøre dekkes normalt av hjemforsikringen, men det er likevel et krav om at bygningen er låst og sikret for å få full erstatning ved innbrudd og tyveri, understreker Voll overfor Dinside.no.

Tips mot sykkeltyveri

Tryg Forsikrings beregninger viser at sykkeltyverier utgjør hoveddelen av garasjetyveri. Tall fra Finans Norge viser at det i 2018 ble meldt stjålet 10.400 sykler til forsikringsselskapene, noe som er en økning på vel fire prosent.

Her er noen tips for å unngå nettopp sykkeltyveri:

 • Registrer sykkelen i et FG-godkjent sykkelregister.
 • Bruk en solid sykkellås. Gjerne en kraftig bøylelås.
 • Lås sykkelramme og hjulene til en stolpe, sykkelstativ eller lignende. Bruk eventuelt en ekstra lås til å låse forhjulet.
 • Parkér sykkelen på steder der mange ferdes.
 • Ikke la sykkelen stå ute om natten. Ta gjerne med deg setet.
 • Politianmeld tyveriet hvis sykkelen blir stjålet.

Kilde: Tryg Forsikring

Dokumentasjon av eiendelene

Codan Forsikring skriver at du må passe på å ha en innboforsikring som dekker alle verdiene du har oppbevart for få unngå avkortning i forsikringsoppgjøret. I tillegg må du ha dokumentasjon på at du eier tingene, som kvitteringer.

Dette kjenner ikke Clementz i If igjen fra deres praksis. I utgangspunktet stoler de på kundene sine, og det er svært få tilfeller de aner «ugler i mosen» når de får listen over hva som skal være stjålet fra garasjen.

- Mange tar ikke vare på kvitteringer for ting de kjøpte for mange år siden, og det forventer vi ikke heller. Det finnes unntak for veldig dyre gjenstander, gjerne i hundre-tusen-kroners-klassen, men normalt har vi ikke dokumentasjonskrav, sier Clementz.

Det kan, imidlertid, være lurt å ta en runde med mobilkameraet og filme innholdet i hus, garasje og boder. Dette er mest for din egen del, da det kan være vanskelig å huske alt du eier når du har hatt innbrudd og skal skrive liste over hva som er stjålet og gi denne til forsikringsselskapet.

Dyre sykler og ski

En film som viser merket og modellen til favorittsykkelen eller det beste skiparet er også nyttig å ha når du skal lete etter tilsvarende produkt etter tyveri.

Hvis du har en svært dyr sykkel bør du vurdere å tegne en egen forsikring, skriver Codan.

Heller ikke dette er Clementz i If helt enig i. Sykkeltyveri er dekket av innboforsikringen så lenge sykkelen er låst, enten den står på eiendommen din eller utenfor matbutikken.

- De fleste vanlige sykler og elsykler opp til 30.000 kroner er dekket av innboforsikringen. Dyrere sykler enn dette bør rapporteres inn til forsikringsselskapet for best dekning, sier informasjonssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer