Gått deg vill i risjungelen?

Det finnes 80 000 ulike rissorter. Her får du oversikten.

Det finnes mange varianter. Men hvem er det egentlig som er mest næringsrik? Foto: colourbox.com
Det finnes mange varianter. Men hvem er det egentlig som er mest næringsrik? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal i butikken for å kjøpe ris. Det høres simpelt nok ut. Ris. Hvor vanskelig kan det være?

Men i butikken blir du møtt av en hylle som ser ut til å fortsette inn i evigheten. Det finnes omkring 80 000 ulike sorter av ris i verden, og den lokale matbutikken ser ut til å ha kjøpt inn alle sammen. Naturris, hvit ris, brun ris, villris, fullkornsris, basmatiris, jasminris, økologisk ris og paraboiled ris.

Vi får stadig mer valgmuligheter innen stort sett alt, og ris er inget unntak. Disse kornene som metter omkring 50 prosent av jordas befolkning har fått et volsomt sortiment. Hva er forskjellen på alle disse, og hvilke av de er den mest næringsrike sorten? Vi spør ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no om å klarne opp i dette.

Les også: Ferdig krydret mat = bakteriebombe?

Styr unna hvit ris

- Ris er en god kilde til vitaminer, mineraler og energi i form av kalorier. Hovedforskjellene på rissortene er hvordan de er behandlet etter de er plukket. Det kommer ann på om de har skall på, om de er polert eller om de er kokt før skallet er fjernet, sier Andersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer