Gavekortene blir ikke brukt

Tenk deg godt om før du kjøper gavekort i presang.

BRUK DET! Mange blir glade for gavekort, men likevel blir de liggende i skuffen eller lommeboka. Foto: Per Ervland
BRUK DET! Mange blir glade for gavekort, men likevel blir de liggende i skuffen eller lommeboka. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er enkelt, det er kjapt, og det ser ut som en passende gave til noen du ikke vet hva du skal kjøpe til. Men altfor mange av gavekortene vi kjøper blir aldri brukt.

Økonomiprofessor ved NHH, Ola Grytten, har tidligere anslått at verdier for svimlende 2,5 milliarder forvinner hvert år, som følge at vi ikke bruker gavekortene våre. Anslaget er basert på utenlandske undersøkelser og norske tall.

Les også: Vi GIDDER ikke spare penger

Billig å sende

- De blir borte eller liggende igjen i skuffen. En del kort kan bare brukes i én forretning eller kjede, som kanskje ikke finnes der mottakeren bor, forklarer forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Samtidig kan det være greit å kjøpe et gavekort som folk kan bruke som de vil, i stedet for en gave som mottakeren verken ønsker seg eller trenger.

Ellen Dokk Holm Foto: Kim Jansson
Ellen Dokk Holm Foto: Kim Jansson Vis mer


- Jeg skjønner jo at folk gir det. Det er en fin gave til folk du ikke kjenner så godt, eller har daglig kontakt med. De tenker at da kan de bestemme selv, i stedet for at vi gir noe dem ikke liker. Dessuten er gavekortene lette og billige å sende i posten, sier Holm.

Hun anbefaler å gjøre én liten, men enkel ting, før du går til innkjøp av gaver og gavekort.

- Spør hva de ønsker seg til jul. Du vil jo gi en gave som mottakeren vil trives med. Om du spør først, vet du jo at gaven blir godt mottatt, sier Holm.

Her er årets BESTE julegaver

Gavekortene skal vare i tre år

I januar er det salg, og det kan være attraktivt å bruke gavekortene da. Men dessverre er det noen butikker som ikke lar deg bruke gavekortene på tilbudsvarer. Ifølge Forbrukerrådet, kan ikke en butikk gjøre en slik begrensning, med mindre det er avtalt på forhånd. Så les godt gjennom betingelsene som står skrevet på gavekortet.

Gavekortet skal i tillegg være gyldig i hele tre år, med mindre noe annet er avtalt. Gyldighetstiden står gjerne oppført på gavekortet, og DinSide er kjent med at flere butikker opererer med kortere gyldighet enn ett år.

Les også: De fleste ønsker seg BLØTE pakker i år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer