Gebyr for å ikke bruke kredittkort

Terra innfører gebyr for inaktivt kort for TwoCards´ kunder.

Terra innfører et såkalt gebyr for inaktivitet.
Terra innfører et såkalt gebyr for inaktivitet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle hørt hvor dyrt det kan bli å bruke kredittkort. Du trodde kanskje ikke det var mulig å måtte betale for å ikke benytte seg av kredittkortet, men det er det faktisk.

I forbindelse med nye betingelser for kredittkortet TwoCards, innfører Terra i disse dager et såkalt gebyr for inaktivt kort for sine kunder.

Gebyret er på 149 kroner, og blir pålagt de som ikke har benyttet kortet i løpet av 12 måneder.

Forventer nye krav fra myndighetene

Informasjonsdirektør i Terra, Sigurd Ulven, sier til DinSide at årsaken til gebyret er at de forventer nye krav fra myndighetene som vil gi Terra ekstra utgifter ved å ha tilgengelig kreditt.

– Vi blir allerede belastet noe for ubenyttet kreditt fra myndighetenes side, og tror det vil kunne komme nye krav som gjør det dyrere for oss å ha tilgjengelig kreditt, sier Ulven til DinSide.

– Ville det ikke være riktigere å innføre et slikt gebyr når et nytt krav fra myndighetene var et faktum?

– Gebyret vil uansett ikke påløpe noen av våre kunder før om 12 måneder, presiserer Ulven, og legger til at alternativet er å belaste kundene som faktisk benytter seg av kredittkortet sitt, noe de vurderer som urimelig.

Også kortselskapet Santander har et tilsvarende gebyr på en del av sine kredittkort allerede, viser deres vilkår. Produkt- og markedssjef Nina Nordby i Santander sier de har et slikt gebyr fordi de ønsker kunder som har behov for kortet.

– Før gebyret inntrer etter 12 måneder varsler vi dessuten kundene to ganger i forkant, om at de bør ta det i bruk eller si opp kortet for å slippe å betale gebyret, presiserer hun.

Les også: Her gir kredittkort best vilkår

Les alltid vilkårene

Ifølge Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) er det bankene selv som avgjør priser på sine tjenester, deriblant på kredittkortene.

– Gebyret det er snakk om er ikke utbredt så vidt vi kjenner til, sier Neverdal til DinSide.

TwoCards nye gebyr er et godt eksempel på at det lønner seg å lese kredittkortvilkårene, slik flere eksempeler DinSide har skrevet om tidligere, har vist.

Det ikke alle kredittkortbrukere er klar over, er at kontantuttak i minibank fører til at renten løper fra dag én, og ikke etter den rentefrie perioden som vanligvis er rundt 50 dager.

Mange kredittkort frister også med forskjellige typer ekstragevinster, slik tilfellet er med SAS´American Express-kort, hvor du samler opp bonuspoeng ved bruk av kortet. Ved nærmere ettersyn av kredittkortets vilkår, vil man oppdage at årsavgiften til kredittkortet for eksempel kan tilsvare prisen på en rimelig flyreise til utlandet.

Les også: Dette er den "beste" kreditten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer