Gebyrene til himmels

De kommunale gebyrene har økt langt kraftigere enn konsumprisindeksen det siste året, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert
Sist oppdatert

Vannavgiften har på landsbasis økt med hele 4,6 prosentFeiegebyret har steget med 4,4 prosentAvløpsavgiften er blitt 4,2 prosent dyrereRenovasjonsavgiften har økt med 3,8 prosent

Dobbelt

Samlet steg kommunale gebyrer knyttet til bolig med 3,9 prosent på landsbasis - nesten dobbelt så mye som konsumprisideksen (KPI).

Justert for avgiftskutt og uten energivarer steg KPI med 2,1 prosent i løpet av de siste 12 månedene. Uten justeringene var økningen på kun 0,8 prosent, som er det laveste siden 1996.

Det spesielle er at gebyrøkningene er svært ulikt fordelt rundt om i landet.

Forskjeller

I Oslo og Akershus har vannavgiften steget med 0,5 prosent, mens den største økningen kom på Sør-Østlandet (Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark) - hele 7,8 prosent.

I Nord-Norge økte vannavgiftene med 7,2 prosent. Nordlendingene måtte tåle den høyeste økningen i avløpsgebyrene med 6,1 prosent. I Hedmark og Oppland var tallet bare 1,9 prosent.

Også renovasjonsgebyrene varierer. De har steget med 1,4 prosent på Sør-Østlandet, 7,7 prosent i Agder og Rogaland. Og vekstratene for feiegebyret variererer fra 2,9 til 7,5 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer