Gen kan gi stress-depresjon

Noen får alvorlig depresjon i kjølvannet av følelsesmessige påkjenninger. Nå har forskerne for første gang påvist en genetisk sammenheng mellom stress og depresjon.

Publisert
Sist oppdatert

Av Hanna Hånes

Noen mennesker ser ut til å tåle det meste; de bevarer humøret og kommer seg gjennom ”motbakkene” uten å bli deprimerte. Andre synker ned i depresjonen når de møter konflikter, opplever tapsreaksjoner og annen motgang. Nå knytter forskere slike stressutløste, depressive reaksjoner til et spesielt gen.

For ”kort” genEvnen til å tåle motgang kan ha sammenheng med hvordan hjernen transporterer signalstoffet serotonin ut og inn av hjernecellene. Et av de mest studerte transportgenene er 5-HTT. Vi kan arve et ”langt” eller et ”kort” 5-HTT-gen. Hvis du har arvet en ”kort” variant fra den ene eller begge foreldrene, ser det ut til at du har lettere for å få depresjon i forbindelse med livspåkjenninger. En ”lang” versjon av 5-HTT-genet er derimot beskyttende og gjør deg robust.

- Dette er første gang det er vist at det først og fremst er arvelig disponerte som får alvorlig depresjon ved følelsesmessige påkjenninger, sier professor Anders Lund ved Psykiatrisk institutt, Universitetet i Bergen.

Stress ser kort sagt ut til å utløse depresjon bare hos sårbare personer; de som har en bestemt utgave av 5-HTT-genet eller andre ukjente sårbarhetsfaktorer. Oppdagelsen gir en ny forståelse for hvordan arvelige egenskaper og depresjon henger sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer