Genetisk astma-risiko

Din risiko for å utvikle astma kan ligge i genene. Nå har svenske forskere funnet to nye gener som knyttes til astma.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Moderne genforskning viser at risikoen for å utvikle mange sykdommer ligger i vårt arvemateriale. Forskerne har lenge vært på jakt etter genene som kan være årsak til astma men uten å finne noen klare bevis.

Finske generNy forskning ved Karolinske Univeritetssykehus i Stockholm har nå klart å identifisere to gener som ser ut til å ha en klar sammenheng med risikoen for astma.

De svenske forskerne har undersøkt gen-materialet til 900 mennesker i Finland. Resultatene ble så sammenliknet med en liknende undersøkelse på 400 personer i Quebec, Canada. Analysene viste at de to mistenkte genene fantes hos over halvparten av forsøkspersonene med astma men ble funnet i færre enn en tredjedel av de som ikke hadde astma.

- Egenskapene til genet GPRA gjør det til en hovedmistenkt i sammenheng med astma og er muligens utgangspunktet for en medisin mot sykdommen, sier forskningsleder Juha Kere ved Karolinska til BBC News.

Mystiske generForskerne vet at genet ved navn GPRA produserer et molekyl som kanskje kan være utgangspunktet for utviklingen av en medisin. Det andre genet som ble funnet, AAA1 er derimot fortsatt et mysterium for forskerne. Sammenhengen med astma er sterk, men foreløpig vet man lite eller ingenting om hvordan dette genet opptrår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.