Genterapi kurerer kreft

Kreft i bukspyttkjertelen er en svært alvorlig diagnose. Genterapi kan være løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Britiske forskere er først i verden til å forsøke en ny behandling av kreft i bukspyttkjertelen. De forbereder nå forsøk med den nye behandlingsmetoden på 20 til 40 pasienter i England.

Trojansk hestMedikamentet MetXia består av et retrovirus som er designet for å bære med seg et gen som produserer et enzym vi vanligvis finner i leveren. Viruset beskrives som en trojansk hest som kan fraktes inn til krefcellene og angripe akkurat de cellene som utgjør problemet.

Retroviruset formerer seg bare i celler som deler seg og på denne måten fraktes enzymet hovedsaklig til skadelige kreftceller. Enzymet omdanner et passivt medikament til et stoff som så dreper kreftcellene.

Med denne typen behandling kan pasienten også få langt større doser kjemoterapi enn tidligere. Medikamenter som brukes i kreftbehandling kan med denne metoden være passive i de vanlige cellene i kroppen men bli giftige akkurat i kreftcellene.

Betenkelig gen-behandlingDet er derimot ikke alle som er like begeistret for utvikling av denne typen behandlingsformer. Flere tidligere eksperimenter med genterapi har blitt avsluttet på grunn av uventede og alvorlige bivirkninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer