Coronavaksine

- Gi beskjed om du ikke kommer til vaksinetimen

Dekker reiseforsikringen avbestilling av ferie hvis du blir innkalt til å ta coronavaksinen mens du er bortreist? Og, hvordan bør du prioritere ferietur mot vaksinering?

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. I saken under kan du lese om hva som skjer hvis vaksineinnkallingen krasjer med planlagt sommerferie-reise. Vis mer
Publisert

Snart er det tid for sommerferie, og for de aller fleste av oss blir det nok norgesferie i år som i fjor.

Vaksineringen mot coronaviruset, derimot, tar ikke fellesferie, og flere kommuner varsler at du kan bli kalt inn til å ta vaksine også mens du gjerne er bortreist.

Du kan få vaksine-time i sommerferien

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at kommunene gjør det de kan for å gi folk vaksinetime i god tid, men det kommer an på kapasitet og vaksineforsendelsenes pålitelighet.

Han trekker fram Oslo kommune som et eksempel:

  • De opplyste denne uka at det legges opp til vaksinering av aldersgruppen 18 til 24, før de begynner på vaksineringen av den mellom 40 og 44 år, for deretter å vaksinere de mellom 25 og 39 år.
  • Etter planen skal Oslo kommune begynne med dette i uke 24, og innen uke 29 skal alle ha fått tilbud om dose én så lenge de nasjonale prognosene holder seg og vi får de vaksinene som er varslet.
  • Innbyggerne i Oslo vil få varsel på SMS når de kan bestille vaksine-time, og det legges opp til at de kan gjøre dette i god tid i forkant, slik at de kan planlegge sommerferien sin rundt dette.
SOMMERFERIE I INN- ELLER UTLAND: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer

- Gi beskjed om du ikke kommer til vaksinetimen

Så, hvordan bør du prioritere i sommer - etterlengtet ferie eller etterlengtet vaksine?

- Om du er på ferie når du får innkalling til vaksinetime, og dermed ikke kan møte opp, må du absolutt sørge for å gi beskjed om at du ikke kan komme, for da må kommunen finne noen andre som kan ta den timen, svarer Aavitsland overfor Dinside, og legger til:

- Du vil deretter få ny innkallelse til vaksinetime på et seinere tidspunkt, men nå settes det så mange vaksinedoser i løpet av de kommende ukene, så det vil nok ikke måtte medføre lang ventetid.

Slik fungerer vaksinevarsel og vaksinering

  • Kommunen sender deg en SMS med ei lenke du kan følge for å bestille vaksinetime. Hvis du ikke har BankID, anbefales du å kontakte coronatelefonen for å få bistand til timebestilling.
  • Du blir kalt inn til vaksinering på et vaksinesenter eller apotek i henhold til prioriteringsgruppa du befinner deg i.
  • Vaksinen er gratis, uavhengig av hvor du tar den.
  • Du vil fortrinnsvis få vaksine i din bydel, men siden tilfanget forventes å være såpass høyt, vil bydelene kunne avlaste hverandre.
  • Du mister ikke plassen i køen dersom du ikke bestiller time. Du vil da bli kontaktet av vaksineringsteamet i bydelen din, som vil sette opp en time for deg.
  • Hovedregelen er at du får tilbud om vaksine minimum én uke fram i tid, men for timer i ferien vil det åpnes lenger varslingstid i forveien. Du kan også få tilbud om eventuelle restdoser på kort varsel.

Kilde: Oslo kommune

Vaksine-avbestilling dekkes ikke

Som det framgår av informasjonen og svarene over, er det altså ikke slik at du kun får én mulighet til å ta vaksinen, og at «løpet er kjørt» om du er bortreist når SMS-en fra kommunen tikker inn.

Men, hva om du får tilbud om vaksinetime og vil avbestille planlagt reise for å heller ta vaksinen - dekker reiseforsikringen en slik avbestilling?

- Reiseavbestilling på grunn av coronavaksinasjon dekkes ikke av reiseforsikringen. Vi har, for øvrig, ikke fått mange henvendelser om dette, så vi opplever ikke at det er noen stor problemstilling, svarer Ole Irgens i Tryg overfor Dinside.

Forsikringsselskapet anbefaler kommunene å være fleksible med vaksinasjonstimene og la folk booke om timer dersom de er satt opp på en time som ikke passer. Deres erfaring er at dette er tilfelle i mange kommuner, ifølge Irgens.

Heller ikke Europeiske Reiseforsikring dekker avbestillinger grunnet vaksinetime-kollisjon:

- Reiseforsikringen dekker på generelt grunnlag avbestillinger som følge av akutt og uventet sykdom eller skade, men den dekker ikke avbestilling grunnet vaksinering, da det ikke regnes som en slik hendelse, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland til Dinside.

Handeland uttrykker at han skjønner at det er usikkerhet rundt eksakt vaksinasjonstidspunkt, og at det kan «stikke kjepper i hjulene» for folks ferieplaner denne sommeren, eller at en innkalling i ytterste konsekvens kan føre til at en tur ikke kan gjennomføres eller må avbrytes.

- Anbefalingen fra myndighetene er å ta høyde for en mulig vaksinering i ferieplanene. Norske kommuner følger ulike rutiner når det gjelder innkalling og planlagte tidspunkter, så oppfordringen får være å sjekke dette med hjemkommunen din før du reiser, sier han.

Fremtind forsikring framholder også at hovedregelen for reiseavbestilling er at de ikke dekker planlagt behandling. Veldig mange vet at de kan få innkalling til vaksinetime i løpet av sommeren, så er ikke noe vi ser på som noe plutselig og uforutsett.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer