Gi bilen til pappa

En 18-åring sparer mer på å la foreldrene eie bilen og forsikre den enn hun taper på manglende bonusopptjening.

Potensielt katastrofefelt:  Det er seks ganger så stor risiko for at hun får en bilskade som at pappa får det. Foto: Colourbox
Potensielt katastrofefelt: Det er seks ganger så stor risiko for at hun får en bilskade som at pappa får det. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er eieren av en bil som vanligvis forsikrer den. Er eieren 18 år og ikke har opptjent bonus, viser noen av våre priseksempler at prisen kan være fire ganger så høy som når eieren er 53 år og har 75% bonus.

- Dette har sammenheng med at en 18-19 årig gutt har seks ganger høyere skaderisiko enn en person i 40-årene, skriver informasjonsdirektør Jack Frostad i IF i en e-post til DinSide.

La mamma eie bilen

Om en 50-åring oppgir at bilen også skal kjøres av noen under 24 år, stiger forsikringsprisen. Men ikke på langt nær til samme sum som om personen under 24 år skulle forsikret den selv.

I figuren under vises forsikringsprisen i forsikringsselskapet Nemi for en syv år gammel Toyota. Den ene kurven viser hva det vil koste om 18-åringen forsikrer den som sin egen bil. Den andre viser hva det koster om det er en av foreldrene (med 75% bonus) som forsikrer den frem til 18-åringen er 25 år. Deretter forsikrer ungdommen den i eget navn og starter først nå opptjening av bonus.

Ikke så greit for Gjensidige

Både IF og Storebrand bekrefter at de ikke har noe i mot en slik konstruksjon. Det er ikke noe brudd på forsikringsvilkårene å oppgi at bilen i tillegg til eieren kjøres av en fører under 24 år, selv om den hovedsakelig brukes av sistnevnte. Men informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige, sier at det er en forutsetning i deres selskap at det er hovedbruker som står som forsikringstaker. - Dersom det er en annen bruker, så skal dette registreres, skriver Rysstad. - Alternativet er at hovedbrukeren står som forsikringstaker og annen eier registreres på bilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer