Hva får kvinner i pensjon?

- Gi en sparegave på morsdagen

Dette er et viktig tiltak for å få bukt med den økonomiske ubalansen mellom kjønnene, mener Storebrand.

SPAREGAVE: Hjelp mamma med å øke pensjonen denne morsdagen, råder konserndirektøren for personmarked i Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SPAREGAVE: Hjelp mamma med å øke pensjonen denne morsdagen, råder konserndirektøren for personmarked i Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I dag, søndag 10. februar, er det morsdag, den dagen i året mammaen i familien skal få litt ekstra oppmerksomhet og få vite hvor mye barna og pappaen setter pris på henne.

Mange gir nok et kort, en blomst eller en liten gave til henne, men hvis dere vil gi henne noe ekstra i år, som er en ekte gave for framtiden, har Wenche Martinussen, konserndirektør for personmarked i Storebrand, et tips:

- Det jeg håper mødre kan få på morsdagen i år, er en økonomisk kompensasjon: Gi en sparegave. For eksempel kan far i huset sette opp en spareavtale med månedlige trekk for sin partner, som en aksjesparekonto (ASK) øremerket mammas pensjon, sier Martinussen til Dinside.no.

Med en ASK vil pengene som settes inn der, vokse jevnt og trutt over lang tid, legger hun til.

Skjevhet mellom kjønnene

En slik alternativ mordagsgave er et viktig tiltak for å få bukt med den økonomiske ubalansen mange mødre sliter med, blant annet fordi de er mer hjemme med syke barn enn menn, samt tar ut mesteparten av foreldrepermisjonen. Dette forplanter seg nemlig også til lønnen senere i karrieren, ifølge Martinussen.

- Du bør bli kompensert økonomisk hvis du setter karrieren på vent for familien, og felles investeringer bør stå i begges navn, sier konserndirektøren.

Tallenes tale: Kjønnsforskjeller i lønn og pensjon

  • Dobbelt så mange menn som kvinner med høyere utdanning går tidlig av med pensjon, altså mellom 62 og 66 år. Til tross for dette, ser vi at kvinner får lavere pensjon enn menn.
  • Drøye 36 prosent av alle yrkesaktive kvinner jobber deltid, mot 12,5 prosent av alle yrkesaktive menn.
  • Kvinner får i snitt 26 prosent mindre i pensjon enn menn, med andre ord: For hver hundrelapp menn får i pensjon, får kvinner 84 kroner.
  • Det er store forskjeller i gjennomsnittlig alderspensjon til menn og kvinner. Kvinner fikk i snitt utbetalt 17.719 kroner i måneden i alderspensjon i september 2018, mens menn fikk utbetalt 22.413 kroner.
  • Forskjellene mellom menn og kvinner skyldes blant annet lavere lønn, større innslag av deltidsarbeid og færre yrkesaktive år blant kvinner. Menn har en avtalt månedslønn på i snitt over 47.000 kroner, mens for kvinner ligger tallet fremdeles under 41.000 kroner.

Kilde: SSB og Storebrand

Storebrand ser den økonomiske skjevheten igjen i sine egne tall:

  • Blant pensjonskapitalbevisene som forvaltes av Storebrand, tar menn 70 prosent av pensjonskaka.
  • Ser de på antall pensjonskapitalbevis, er fordelingen 57/43 i menns favør.
  • Egen sparing, som individuell pensjonssparing (IPS) og Ekstrapensjon, viser at 63 prosent av sparingen tilhører menn. Ifølge antall, er det hele 57 prosent menn som står bak avtalene.
  • Men, bildet er ikke helsvart: Fra 2016 til 2017 så Storebrand en økning på 134 prosent i antall kvinner som sparer til pensjon, i stor grad motivert av den skattegunstige IPS-ordningen som ble relansert samme år.

Det er selvsagt ingenting i veien for at andre menn kan la seg inspirere til å gi kvinnen i sitt liv en slik sparegave, selv om hun ikke er mor, understreker Martinussen.

Usikker på om morsdagen er anledningen

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er enig i at kvinner skal få kompensasjon når de går hjemme med barn eller jobber deltid for å få tidskabalen til å gå opp.

- Men, om det er gaven å gi på morsdagen er jeg mer usikker på. Jeg tenker at den kompensasjonen må regnes ut når det er aktuelt og skrives ned i en samboerkontrakt eller, hvis dere er gift, i en ektepakt, sier Sandmæl til Dinside.no.

Generelt tenker hun at det viktigste med morsdagen er å vise oppmerksomhet til alle mødre. Ord og oppmerksomhet trenger ikke koste noe som helst, og personlig er tegninger og kort fra barna det koseligste hun selv kan få.

- Lurt å gi IPS som gave

Ekspertene i Finansportalen synes på sin side at Storebrand har et godt poeng i sitt morsdagsgave-tips.

- Far kan vise i handling hvor høyt han verdsetter mors innsats for barna ved å finansiere en IPS til henne. Fordelen med en IPS er at den vil følge mor, uansett hvordan det skulle gå med forholdet i fremtiden. Ved en eventuell deling av boet ved skilsmisse, vil IPS-en følge mor og holdes utenfor delingen, sier pensjonsansvarlig Kasper Gisholt.

Kvinner taper millioner av kroner

Daglig leder Elisabeth Realfsen understreker at mange kvinner har behov for å sikre seg økonomisk, for å kompensere for den store forskjellen i inntektsnivå som oppstår i årene de jobber deltid og passer på barna.

I 2004 publiserte den nå pensjonerte professor Hilde Bojer ved Økonomisk Institutt i Oslo en rapport med oppsiktsvekkende funn om inntektsutviklingen hos kvinner og menn gjennom livet. Rapporten ble senere tatt med i regjeringens Fordelingsutvalg sin NOU.

Funnene viser at gjennomsnittlig brutto inntekt hos menn i 50-årsalderen ligger over 450.000 kroner per år, mens blant kvinner var tilsvarende tall omtrent 200.000 kroner lavere. Denne store forskjellen i inntektsnivå oppstår i årene mens kvinnene jobber deltid og passer på barna, ifølge Bojer, og dette inntektstapet tar de aldri igjen.

Kvinnenes tap ved ulønnet omsorg er mye større enn det øyeblikkelige inntektstapet, for de taper også framtidig lønn, kvalifikasjoner og pensjonspoeng. Det samlede økonomiske tapet ved dagens adferdsmønster hos kjønnene kommer opp i flere millioner kroner for en gjennomsnittskvinne, ifølge henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer