Kommentar:

- Gi oss høyere priser på klær!

Lave priser på klær er ikke nødvendigvis et gode.

KLESPRISER: Vi betaler ikke mer for klær nå enn vi gjorde på begynnelsen av 80-tallet. Samtidig kan ikke klesprodusentene bevise at de som syr klærne vi kjøper, får lønn som det faktisk går an å leve av.
KLESPRISER: Vi betaler ikke mer for klær nå enn vi gjorde på begynnelsen av 80-tallet. Samtidig kan ikke klesprodusentene bevise at de som syr klærne vi kjøper, får lønn som det faktisk går an å leve av. Vis mer
Publisert

- Oi, den var billig, og den ser jo helt grei ut òg.

Jeg tipper flere enn undertegnede har plukket med seg plagg som frister på grunn av lave priser - plagg som etterpå fungerer mest som rot i klesskapet før de ender opp i en Fretex-container, noen ganger uten å ha vært brukt.

En fersk rapport fra nettverket Clean Clothes Campaign viser at en rekke klesprodusenter, der noen av dem selger klær til lave priser til shoppeglade nordmenn, ikke kan bevise at de betaler sine fabrikkarbeidere levelønn.

For å sette det på spissen: Det er ikke sikkert at personen som har sydd plagget fra billigstativet får nok lønn til å leve av, selv etter å ha sydd uttallige slike rimelige t-skjorter.

I 2019 burde dette være unødvendig - og det er det to viktige årsaker til:

  • De siste tiårene har prisene på klær gått betraktelig ned, samtidig som vi har hatt en betydelig lønnsvekst, ifølge Sifo-rapporten «Klesforbruk i Norge», publisert i 2016. Ifølge tall fra SSB betaler vi det samme for klær nå som på begynnelsen av 80-tallet.
  • Vi kaster mer klær enn noensinne. Mengden tekstilavfall fra private husholdninger økte fra 29.000 tonn i 1995 til 48.000 tonn i 2011, ifølge Miljøstatus.no. Samtidig fører produksjon av klær til utslipp av kjemikalier i naturen, mens vask av syntetiske klær gir utslipp av mikroplast.

Er det greit for oss at vårt behov for å kjøpe - og kaste - klesplagg etter klesplagg, opprettholdes ved at andre som er langt ute av syne, og av sinn, gjør en jobb til en lønn de ikke har mulighet til å klare seg på?

Det er ikke bra nok at vi leverer inn klærne vi ikke bruker, som i en del tilfeller ironisk nok skal hjelpe de som bor i de samme områdene som der deler av klesproduksjonen foregår. De som produserer klærne vi handler, må bli verdsatt som arbeidskraft og bli betalt nok til å ha et sted å bo og mat på bordet.

Når eieren Zara, en av kleskjedene som blir trukket frem i undersøkelsen, er blant verdens ti rikeste menn, er det grunn til å tro at både Zara og flere av de andre kjedene har mulighet til å skru opp fabrikkarbeidernes lønninger en smule - uten å selv havne helt på fattigdomsgrensen ...

Også vi her hjemme bør kunne bidra - i verdens rikeste land, hvor utgiftene våre til klær og sko utgjør rundt 5 prosent av alle våre utgifter.

Så, kjære kleskjeder: Gi oss høyere priser på klær, og sett opp fabrikkarbeiderne lønn deretter. Og bidra gjerne selv ved å begrense egne inntekter - noe sier meg at dere har råd til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer