Kommentar:

- Gi oss høyere priser på klær!

Lave priser på klær er ikke nødvendigvis et gode.

KLESPRISER: Vi betaler ikke mer for klær nå enn vi gjorde på begynnelsen av 80-tallet. Samtidig kan ikke klesprodusentene bevise at de som syr klærne vi kjøper, får lønn som det faktisk går an å leve av.
KLESPRISER: Vi betaler ikke mer for klær nå enn vi gjorde på begynnelsen av 80-tallet. Samtidig kan ikke klesprodusentene bevise at de som syr klærne vi kjøper, får lønn som det faktisk går an å leve av. Vis mer
Publisert

- Oi, den var billig, og den ser jo helt grei ut òg.

Jeg tipper flere enn undertegnede har plukket med seg plagg som frister på grunn av lave priser - plagg som etterpå fungerer mest som rot i klesskapet før de ender opp i en Fretex-container, noen ganger uten å ha vært brukt.

En fersk rapport fra nettverket Clean Clothes Campaign viser at en rekke klesprodusenter, der noen av dem selger klær til lave priser til shoppeglade nordmenn, ikke kan bevise at de betaler sine fabrikkarbeidere levelønn.

For å sette det på spissen: Det er ikke sikkert at personen som har sydd plagget fra billigstativet får nok lønn til å leve av, selv etter å ha sydd uttallige slike rimelige t-skjorter.

I 2019 burde dette være unødvendig - og det er det to viktige årsaker til:

  • De siste tiårene har prisene på klær gått betraktelig ned, samtidig som vi har hatt en betydelig lønnsvekst, ifølge Sifo-rapporten «Klesforbruk i Norge», publisert i 2016. Ifølge tall fra SSB betaler vi det samme for klær nå som på begynnelsen av 80-tallet.
  • Vi kaster mer klær enn noensinne. Mengden tekstilavfall fra private husholdninger økte fra 29.000 tonn i 1995 til 48.000 tonn i 2011, ifølge Miljøstatus.no. Samtidig fører produksjon av klær til utslipp av kjemikalier i naturen, mens vask av syntetiske klær gir utslipp av mikroplast.

Er det greit for oss at vårt behov for å kjøpe - og kaste - klesplagg etter klesplagg, opprettholdes ved at andre som er langt ute av syne, og av sinn, gjør en jobb til en lønn de ikke har mulighet til å klare seg på?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer