Gi smart, spar tusener

Vil du belønne barn eller barnebarn som studerer? Det er ikke likegyldig hvordan du deler ut pengene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg følgende to scenarier:

Et ektepar, la oss kalle dem Andersen, ønsker å belønne alle barna som vil studere. Den dagen barna starter studiene mottar de en pengegave på 125.000 kroner, og når de fullfører får de like mye. Til sammen får Andersen-barna 250.000 kroner hver.

Naboene, Pettersen, har ordnet seg litt annerledes. De overfører en fast sum til barna hver måned. Hvert av barna mottar 250.000 kroner i løpet av studietiden.

Ti tusen-kroners spørsmålet er:Hva lønner seg mest?

Unntak for studenter

Når det gjelder pengegaver til barn eller barnebarn under utdannelse, kan det overføres betydelige avgiftsfrie beløp (disse holdes også utenom det såkalte fribeløpet fra arveavgiften, dersom en tar enkelte smarte grep:

 • Gavens mottaker må være under utdannelse
 • Pengegaven må gis som periodiske ytelser (løpende ytelser).
 • Kan du de grunnleggende arvereglene?

  Særregel:

  - Dette er en særregel i arveavgiftsloven, som gjelder dem som hjelper barn eller barnebarn under utdannelse, sier Åse Kristin Nebb Ek, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen til DinSide.no.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer