Gidder ikke spare penger

Vi panter flasker, men har 2,5 mrd kroner i ubrukte gavekort.

Mye tyder på at vi har blitt bortskjemt av de gode tidene. Foto: Colourbox.com
Mye tyder på at vi har blitt bortskjemt av de gode tidene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det må være snakk om å spare flere tusen kroner for at nordmenn skal gidde å bytte.Åsne Graver, NBBL


Jo, vi har tenkt tanken: Det kan selvsagt hende at du først og fremst panter flasker av miljøhensyn og ikke for pengenes skyld. Men har du råd til å takke nei til flere tusen kroner i året? Mye tyder på at nordmenn har blitt sløve av de gode tidene.

- Det må være snakk om å spare flere tusen kroner for at nordmenn skal gidde å bytte. Til sammenligning bytter svenskene bare for noen hundrelapper, sier Åsne Graver, markedssjef i Norsk Boligbyggelag (NBBL) til DinSide.

Les også: Slå knockout på renteøkningen

Våre medlemmer kan få en gunstig lånerente, men altfor få benytter seg av tilbudet, sier markedssjef i NBBL, Åsne Graver. Foto: NBBL
Våre medlemmer kan få en gunstig lånerente, men altfor få benytter seg av tilbudet, sier markedssjef i NBBL, Åsne Graver. Foto: NBBL Vis mer

Hun sikter til NBBLs gunstige boliglånsavtaler for medlemmer. Alle medlemmer i NBBL får 0,15 prosentpoeng lavere rente på boliglånet i DnB NOR og Postbanken. NBBL garanterer i tillegg lavere rente enn markedsrenten gjennom hele lånets nedbetalingstid. Likevel er det bare 42.000 av 770.000 medlemmer som benytter seg av dette tilbudet.


Bare 16 av 100 slår til

- Jeg tror tidene har vært for gode i Norge. I det siste har vi imidlertid hatt en økning av medlemmer som er interessert i tilbudet. Når økonomien har blitt strammere, har folk blitt mer oppmerksomme på medlemsfordelene sine.

Graver er imidlertid enig i at det fortsatt er et oppsiktsvekkende lavt antall av medlemmene som benytter seg av muligheten. Cirka 260.000 av NBBLs medlemmer er allerede boliglånskunder i enten DnB NOR eller Postbanken. Likevel har bare 16 prosent av disse sørget for å få den renten de har krav på.

På tide å bytte bank? Her finner du oppdatert prisliste på boliglånsrenter for 1 millioner kroner og 2 millioner kroner.

Bruker ikke gavekort

Det er slett ikke bare gode tilbud nordmenn ikke benytter seg av. Gavekort på mange hundre kroner blir ofte glemt i skuffen eller i lommeboka.

Basert på utenlandske undersøkelser og norske tall har professor i økonomi ved NHH, Ola Grytten, anslått at vi lar verdier for rundt 2,5 milliarder forsvinne hvert eneste år. Penger som går rett tilbake til butikkene fordi vi ikke bruker gavekortene i tide. I gjennomsnitt tilsvarer beløpet omtrent 500 kroner per innbygger.

Også Grytten mener vi har hatt for gode tider i Norge.

Kunne du spart mye på å bytte bank eller mobilselskap? (Avsluttet)
Nei, jeg vet at jeg har markedets beste pris.(42%)
For mange tilbydere og dårlig informasjon gjør det vanskelig å orientere seg i markedet.(28%)
Aner ikke, jeg gidder ikke sjekke.(17%)
Ja, men jeg synes ikke det er verdt tiden det tar.(13%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Vi vet rett og slett ikke hva vi skal gi andre i gave, så vi kjøper gavekort. Og siden de som får gavene er rikere, så har de ikke de samme behov for å bruke gavekortene, slik at de bare blir liggende, uttalte Grytten til TV2.


Gidder ikke bytte

Norske mobilbrukere bytter ikke mobilabonnement, til tross for at de tror de ville spart penger på å gjøre det. Det kom frem i en undersøkelse som ble gjennomført på oppdrag fra mobilselskapet Chess.

Undersøkelsen viste at bare en tredjedel av mobilkundene trodde at deres abonnement var billigst i forhold til eget bruksmønster. Likevel svarte 90 prosent at de ikke er interessert i å bytte abonnement.

- Dette kan tyde på at markedet er kaotisk, i tillegg til at mange har kjøpt mobiler som gir bindingstid i dyre abonnementer, sier Per Christian Andersen, administrerende direktør i Chess.

Likevel - nordmenn kunne spart et enormt beløp på å flytte over til lavprisabonnementer. Andersen mener vi snakker om et beløp på rundt 500 millioner kroner.

Finn billigste mobilabonnement med DinSides mobilkalkulator

82 prosent av omsatte flasker finner veien tilbake, men hvem er det som panter dem?                Foto: Colourbox.com
82 prosent av omsatte flasker finner veien tilbake, men hvem er det som panter dem? Foto: Colourbox.com Vis mer


Panter og reiser

Nordmenn er derimot ganske flinke til å pante tomgodset sitt. Tall fra Norsk Resirk viser en stigende kurve, og i 2006 fant så mange som 92 prosent av alle omsatte bokser og 82 prosent av alle flasker veien tilbake til panteautomaten.

Flaskene blir pantet, men ting kan tyde på at det er andre enn du og jeg som tar seg av jobben. Da Natur og Ungdom var ferdig med ryddejobben på campen etter årets Hovefestival, hadde de flaskepant for 200.000 kroner, ifølge Agderposten.no.

Når det kommer til reising, er nordmenn ganske bevisste forbrukere, mener Geir Lauritzen, markedsansvarlig i Eurobonus Norge. Han sier at nærmere 80 prosent av alle oppsparte bonuspoeng blir tatt ut i reiser, noe han mener er ganske bra.

- Vi legger merke til at nordmenn følger med i markedet, og når det kommer tilbud på bonusreiser, slår de fort til.

Lauritzen legger til at vi ofte tar ut bonusreisene i Norge og legger dem til anledninger som bryllup, konfirmasjoner og andre familiesammenkomster.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer