Gifte menn vil ikke ha sex

Stadig flere menn som lever i parforhold mister appetitten på sex.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå gir mannfolka de samme signalene som kvinnene gjorde på 50-tallet.


Britiske samlivseksperter slår nå alarm etter at antallet menn som oppsøker hjelp for sin manglende sexlyst har steget med førti prosent. Mennene som søker hjelp er stort sett gifte eller samboere og fysisk friske.

- Vi ble tidligere kontaktet av menn som hadde problemer med potensen, men så kom viagraen. Nå gir mannfolka de samme signalene som kvinnene gjorde på 50-tallet. Nemlig at de kan ha sex, men de vil ikke, sier samlivsekspert Peter Bell til nettutgaven av avisen The Guardian.

Les også: Mye sex ingen lykkekur

Vanlig fenomen

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Ifølge psykolog Frode Thuen har den seksuelle aktiviteten i samboerskap og ekteskap generelt avtatt over hele den vestlige verden de siste tiårene. Om norske menn har mistet lysten på sex er han imidlertid usikker på.

- En stor seksualvaneundersøkelse i regi av Folkehelseinstituttet (FHI) er på trappene, og der vil blant annet norske menns seksualliv settes under lupen, sier han til DinSide Helse.

Thuen peker på at det er en rekke faktorer som spiller inn når menn mister sexlysten.

- Det vanligste er nok at tiden og overskuddet mangler, eller at paret ikke legger forholdene godt nok til rette for å ha sex. Men det kan også skyldes at forholdet skranter, eller at sexlivet ikke fungerer så bra. Det kan også være uttrykk for en underliggende depresjon, forklarer han.

Les også: Dette dreper de unges sexlyst

Hvilke tiltak som kan være til hjelp er ifølge psykologen avhengig av årsaken til problemet. Han har tro på at man generelt kan gjøre en god del selv, men understreker at det ofte vil være behov for å søke hjelp dersom manglende lyst er blitt et problem for den enkelte eller for parforholdet.

- Skyldes problemet mangel på tid og overskudd kan det være nødvendig å roe ned livet litt og skape tid og rom for å kjenne på lysten, sier han, og legger til:

- Dersom det mest av alt handler om problemer og konflikter, kan det være nødvendig å finne ut av disse for å komme i gang igjen. Men dreier det seg om en depresjon bør denne naturligvis behandles.

Like lykkelig


43 år gamle Billy fra Newcastle-upon-Tyne i England har vært lykkelig gift i ti år.

- Jeg elsker min kone, og føler meg helt sikker på at det er henne jeg vil dele resten av livet med. Men jeg vil bare ikke ha sex med henne. Jeg fantaserer heller ikke om andre kvinner, interessen for sex generelt er borte. Det føles merkelig, men jeg er ikke mindre lykkelig av den grunn, sier han til The Guardian.

Les også: Stress dreper lidenskapen

Samlivsekspert Peter Bell mener det dreier seg om et psykoseksuelt problem snarere enn et relasjonsproblem, ettersom de fleste av mennene dette gjelder fremdeles elsker sin partner.

Professor Micael King ved University College Medical School tror i likhet med Frode Thuen at depresjoner kan være den bakenforliggende årsaken til at enkelte menn mister lysten på sex.

- Det at menn har vanskeligere for å uttrykke følelser og snakke om sine problemer enn kvinner kan lede til depresjoner, sier han.


Les også: Aldersforskjell gir best sex

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer