Giftfare i skogen

Mange har allerede latt seg lure og blitt forgiftet…

Enkelte sopptyper har en "tvilling, en annen sopptype som ligner utseendemessig, og for det utrente øyet kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre. I enkelte tilfeller er det imidlertid èn vesentlig forskjell; en av soppene er spiselig - mens den andre er giftig.  Foto: Colourbox
Enkelte sopptyper har en "tvilling, en annen sopptype som ligner utseendemessig, og for det utrente øyet kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre. I enkelte tilfeller er det imidlertid èn vesentlig forskjell; en av soppene er spiselig - mens den andre er giftig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstferien er like rundt hjørnet, og de av dere som skal bruke helgen eller noen ekstra fridager på sopptur i skogen bør ta enkelte forholdsregler. Noen varianter av skogens delikatesse kan være vanskelig å skille fra hverandre, og serverer du feil type til søndagsmiddagen kan det i verste fall få fatale helsemessige konsekvenser.

Så langt i høst har nemlig Helsedirektoratet registrert flere alvorlige soppforgiftninger. Bare den siste måneden har Giftinformasjonen hatt over 340 henvendelser mot 450 totalt i fjor.

Les også: Sunt med sopp

Slurver med kunnskapen

- Mange av henvendelsene kommer fra folk som har spist sopp og blitt forgiftet. Det er totalt unødvendig, og kommer av at de ikke har sjekket soppen riktig, sier Lise Gjersrud Ringstad, rådgiver ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til DinSide Helse. - Vi ønsker ikke å advare folk mot å plukke sopp. Men det er viktig å plukke sopp riktig, slik at man unngår å få med seg uspiselig og i verste fall giftig sopp hjem, presiserer hun. At antall henvendelser har økt såpass mye mener hun kommer av at det i år er et godt soppår i forhold til i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer