Giftfare i skogen

Mange har allerede latt seg lure og blitt forgiftet…

Enkelte sopptyper har en "tvilling, en annen sopptype som ligner utseendemessig, og for det utrente øyet kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre. I enkelte tilfeller er det imidlertid èn vesentlig forskjell; en av soppene er spiselig - mens den andre er giftig.  Foto: Colourbox
Enkelte sopptyper har en "tvilling, en annen sopptype som ligner utseendemessig, og for det utrente øyet kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre. I enkelte tilfeller er det imidlertid èn vesentlig forskjell; en av soppene er spiselig - mens den andre er giftig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstferien er like rundt hjørnet, og de av dere som skal bruke helgen eller noen ekstra fridager på sopptur i skogen bør ta enkelte forholdsregler. Noen varianter av skogens delikatesse kan være vanskelig å skille fra hverandre, og serverer du feil type til søndagsmiddagen kan det i verste fall få fatale helsemessige konsekvenser.

Så langt i høst har nemlig Helsedirektoratet registrert flere alvorlige soppforgiftninger. Bare den siste måneden har Giftinformasjonen hatt over 340 henvendelser mot 450 totalt i fjor.

Les også: Sunt med sopp

Slurver med kunnskapen

- Mange av henvendelsene kommer fra folk som har spist sopp og blitt forgiftet. Det er totalt unødvendig, og kommer av at de ikke har sjekket soppen riktig, sier Lise Gjersrud Ringstad, rådgiver ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet til DinSide Helse.

- Vi ønsker ikke å advare folk mot å plukke sopp. Men det er viktig å plukke sopp riktig, slik at man unngår å få med seg uspiselig og i verste fall giftig sopp hjem, presiserer hun.

At antall henvendelser har økt såpass mye mener hun kommer av at det i år er et godt soppår i forhold til i fjor.

- De fleste soppene er faktisk ikke spiselige. Derfor er det viktig at de som plukker sopp som er tenkt til matlaging sjekker soppen ordentlig. Her virker det som om kunnskapen er dårlig, sier Ringstad.

- Hvilke symptomer kan man få dersom man har spist giftig sopp?

- Det avhenger veldig av hvilken sopp man har spist. Det er mange former for symptomer, og vi deler dem hovedsaklig inn i fire giftgrupper. Det er de som går på mage- og tarmsystemet, andre påvirker sentralnervesystemet, men de vi er mest redde for er hvit fluesopp, grønn fluesopp og flatklokkehatt, som kan skade leveren og nyrene. Symptomene er kraftige magesmerter og vannaktig diaré, og de oppstår først etter seks til 12 timer. Etter hvert kan det også utvikle seg leversvikt.

- Har man fått i seg Butt giftslørsopp eller Spiss giftslørsopp kommer symptomene som oftest etter én til 14 dager. Symptomene likner mye på de man får når man har influensa. Man vil føle seg uvel, være tørst, trøtt, og kjenne smerter i musklene. Etter hvert utvikles symptomer på nyresvikt.

Les også: Dette gjør du hvis et barn har spist giftig sopp

Ta en soppkontroll


Ringstad mener den beste måten for å forhindre forgiftning er å følge enkle plukningsråd.

Et godt råd for å være sikker på at man ikke får med seg giftig sopp hjem - er å plukke én og én om gangen og holde ulike sopparter adskilt fra hverandre i kurven.   Foto: Colourbox
Et godt råd for å være sikker på at man ikke får med seg giftig sopp hjem - er å plukke én og én om gangen og holde ulike sopparter adskilt fra hverandre i kurven. Foto: Colourbox Vis mer

- Det er lurt å plukke én og én om gangen, og holde ulike sopparter adskilt fra hverandre i kurven for å være sikker på at man ikke får med seg giftig sopp hjem. For å identifisere soppen bør det brukes nye gode norske soppbøker og eventuelt soppkontroll der den er tilgjengelig, sier Ringstad og fortsetter;

- På den måten kan man bli 100 prosent sikker på at man ikke får i seg giftig sopp. Hvis man ikke er 100 prosent sikker på at soppen er spiselig, så la heller være å spise den.

Både Mattilsynet og Norges sopp- og nyttevekstforbund tilbyr soppkontroller utført av kvalifiserte soppsakkyndige. Ønsker du å vite mer om hvor du finner soppkontroller kan du ta kontakt med Mattilsynets distriktskontor der du bor.

Er du usikker på om du har fått i deg giftig sopp bør du umiddelbart ringe Giftinformasjonen for råd på telefon 22 59 13 00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer