Giftig grillkull

Advarsel til far: Feil bruk av grillkull kan gi deg og familien forgiftninger og livsfarlige kreftsykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Med sommeren kommer lange lyse kvelder med grillmat og noe godt i glasset. Men glem ikke at grillkull inneholder stoffer som kan forgifte maten du spiser. Om du vil grille trygt bør du huske på en tommelfingerregel: Vent med å legge på maten til kullene gløder jevnt og har sluttet å ryke.

Alt kull er giftigDet er den svenske dagligvarekjeden ICA om nå har gjennomført en omfattende test av forskjellige typer grillkull. Deres undersøkelser viser at de verste produktene inneholder giftige tungmetaller som avgis i lang tid etter at du har tent på kullene.

Men også de gode produktene kan være skadelige for helsen din. Alle sorter grillkull avgir røyk som er kreftfremkallende. Denne røyken er farligst når kullene brenner og temperaturen er på det høyeste. Etter at flammene har lagt seg, forbrenningen har kommet i gang og røyken forsvunnet er de farlige gassene også borte.

Giftig LandmannDen svenske testen viste at grillkullene fra Landmann var blant de giftigste produktene i forhold til tungmetallene kadmium og nikkel. Nesten en halv time etter påtenning avga grillkullene fortsatt farlig røyk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer