Giftig grillkull

Advarsel til far: Feil bruk av grillkull kan gi deg og familien forgiftninger og livsfarlige kreftsykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Med sommeren kommer lange lyse kvelder med grillmat og noe godt i glasset. Men glem ikke at grillkull inneholder stoffer som kan forgifte maten du spiser. Om du vil grille trygt bør du huske på en tommelfingerregel: Vent med å legge på maten til kullene gløder jevnt og har sluttet å ryke.

Alt kull er giftig
Det er den svenske dagligvarekjeden ICA om nå har gjennomført en omfattende test av forskjellige typer grillkull. Deres undersøkelser viser at de verste produktene inneholder giftige tungmetaller som avgis i lang tid etter at du har tent på kullene.

Men også de gode produktene kan være skadelige for helsen din. Alle sorter grillkull avgir røyk som er kreftfremkallende. Denne røyken er farligst når kullene brenner og temperaturen er på det høyeste. Etter at flammene har lagt seg, forbrenningen har kommet i gang og røyken forsvunnet er de farlige gassene også borte.

Giftig Landmann
Den svenske testen viste at grillkullene fra Landmann var blant de giftigste produktene i forhold til tungmetallene kadmium og nikkel. Nesten en halv time etter påtenning avga grillkullene fortsatt farlig røyk.

Landmann er en av hovedleverandørene av grillkull på det norske markedet. Mozon har ikke selv gjennomført tester på grillkull og kan derfor ikke si noe om de svenske resultatene også gjelder for grillkullet som selges i Norge.

Unngå røyken
- Alle former for brannrøyk er jo i utgangspunktet giftig. Men de er ikke så farlige at du faller om og dør på stedet. Hovedregelen er at man ikke skal grille når kullene fortsatt ryker, da kan giftstoffene sette seg i maten som du spiser, forteller Margaret Simonson ved det svenske statlige forskningsinstituttet til avisen Aftonbladet.

Hun anbefaler også å bruke elektriske tennstifter fremfor tennvæske for å redusere giftstoffene i grillen.

Mozon 15.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer