Giftstoff i varme babyflasker

Foreldre som varmer opp babyflasker, kan utsette barna sine for giftige kjemikalier, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Flere "sunne" tåteflasker som er fri for BPA finnes på markedet. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG
Flere "sunne" tåteflasker som er fri for BPA finnes på markedet. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flasker laget av polykarbonat-plast (PC) inneholder det giftige stoffet Bisfenol A (BPA). Når flasken varmes opp eller fylles opp med varm væske, vil mer av giftstoffet lekke inn i drikken, skriver The Daily Mail.

BPA er en viktig bestanddel i polykarbonat-plast og blir også brukt i produkt som maling, lakk, lim og gulvbelegg. Giftstoffet har blitt forbundet med både kreft, diabetes, hyperaktivitet, problemer med å få barn og for tidlig pubertet hos jenter.

Les også: Du er omgitt av farlige kjemikalier

Ingen helserisiko

I 2001 utførte det norske Mattilsynet analyser som viste at brukte plastflasker utskilte giftstoffet i høyere grad. En fersk oppfølging av disse undersøkelsene viser derimot at utskillelse av det kjemiske stoffet ikke medfører noen helserisiko.

Mattilsynet fastslår også at eksponeringen er klart innenfor grensene for hva det europeiske risikovurderingsorganet EFSA vurderer som tolerabelt.

- Barn som blir matet med tåteflasker av polykarbonat, blir eksponert for lave nivåer av Bisfenol A. Med dagens kunnskap kan denne eksponeringen ikke sies å være helsefarlig, sier Per Fjeldal, seniorrådgiver i Mattilsynet, til DinSide.

- Så man utsetter ikke barnet for høyere risiko når man varmer opp tåteflasker?

- Koking av tåteflasker er en normal del av vask- og steriliseringsrutinene. Vannet helles ut etter koking, og man fyller med melk som barnet skal drikke. I vår rapport har vi simulert realistiske testbetingelser, inkludert koking, og ikke funnet nivåer av Bisfenol A som sannsynliggjør at barnet blir eksponert for stoffet i helsefarlige mengder. Vi forutsetter også at produsentene tester sine produkter i henhold til realistiske bruksbetingelser, sier Fjeldal.

Les også: Kjente kremer fulle av kjemikalier

Flere "sunne" tåteflasker som er fri for BPA finnes på markedet. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG
Flere "sunne" tåteflasker som er fri for BPA finnes på markedet. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Vis mer


Omstridt tema

BPA i tåteflasker har lenge vært et omstridt tema. Mange forskere mener at de små dosene som lekker ut av flaskene, ikke gir grunn til bekymring. Til tross for dette har det siden 2006 vært forbudt å selge tåteflasker som inneholder stoffet i San Fransisco.

I Tyskland i 2006 ble det bestemt at plastflasker laget av polykarbonat var trygge fordi forskningsresultatene var så ”motstridende og vanskelige å tolke”. En undersøkelse utført av EUs mattilsyn ga samme konklusjon.

Les også: Giftige leker til Fido

- Tåteflasker på det norske markedet er ikke helsefarlige ved normal bruk, sier Fjeldal. Men han avviser ikke at den Norske Vitenskapskomiteen vil gjøre en ny vurdering av stoffet hvis nye undersøkelser blir offentliggjort:

- Dette betyr i så fall strengere utlekkingsgrense som produsentene kan få problemer med å oppfylle. Men dette gjelder på samme måte for alle stoffer som benyttes i plast, ikke BPA spesifikt, sier han.

Bekymrede foreldre som vil være helt sikre på at eksponeringen via babyflasker blir null, må velge flasker av et annet materiale enn polykarbonat. Easyfeed og BornFree er eksempler på ”sunne” tåteflaskemerker, mens glassflasker er et annet alternativ.

Les mer: Her er de farlige kjemikalene

Kilde: Daily Mail, Matportalen, Chemical & Engineering News, Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer