Giftstoff i varme babyflasker

Foreldre som varmer opp babyflasker, kan utsette barna sine for giftige kjemikalier, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Flere "sunne" tåteflasker som er fri for BPA finnes på markedet. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG
Flere "sunne" tåteflasker som er fri for BPA finnes på markedet. Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Foto: Illustrasjonsfoto: Stock.XCHNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flasker laget av polykarbonat-plast (PC) inneholder det giftige stoffet Bisfenol A (BPA). Når flasken varmes opp eller fylles opp med varm væske, vil mer av giftstoffet lekke inn i drikken, skriver The Daily Mail.

BPA er en viktig bestanddel i polykarbonat-plast og blir også brukt i produkt som maling, lakk, lim og gulvbelegg. Giftstoffet har blitt forbundet med både kreft, diabetes, hyperaktivitet, problemer med å få barn og for tidlig pubertet hos jenter.

Les også: Du er omgitt av farlige kjemikalier

Ingen helserisiko

I 2001 utførte det norske Mattilsynet analyser som viste at brukte plastflasker utskilte giftstoffet i høyere grad. En fersk oppfølging av disse undersøkelsene viser derimot at utskillelse av det kjemiske stoffet ikke medfører noen helserisiko.

Mattilsynet fastslår også at eksponeringen er klart innenfor grensene for hva det europeiske risikovurderingsorganet EFSA vurderer som tolerabelt.

- Barn som blir matet med tåteflasker av polykarbonat, blir eksponert for lave nivåer av Bisfenol A. Med dagens kunnskap kan denne eksponeringen ikke sies å være helsefarlig, sier Per Fjeldal, seniorrådgiver i Mattilsynet, til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer