Gigaregning etter sextelefon-maraton

Mannen nekter for at noen har ringt, men må likevel betale 25.000 kroner.

KOSTBART: Hvorvidt mannens fasttelefon faktisk ble brukt til sextelefoni eller ikke kan DinSide svare for, men Brukerklagenemnda og operatøren mener så.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOSTBART: Hvorvidt mannens fasttelefon faktisk ble brukt til sextelefoni eller ikke kan DinSide svare for, men Brukerklagenemnda og operatøren mener så. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 29. februar klokken 00:32 til den 2. mars klokken 09:32 i fjor skal en norsk fasttelefon ha blitt brukt til 30 timer sextelefoni. Altså 30 av de 57 timene som stod til rådighet.

I snitt skal med andre ord annenhver time ha vært fylt til randen av sexprat disse tre strabasiøse dagene. Samtalene skal ha kostet 198 kroner i oppstart, hatt en minuttpris som var like grisete som praten, og ga regninger på 24.539 kroner.

Eieren av fasttelefonen nekter for å ha stått for sextelefon-maratonet. Han klagde derfor til operatøren sin, uten å få gehør.

Nå har han prøvd saken sin i Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Les også: Pornofilmen viste seg å ikke være gratis – mobiloperatøren må punge ut

Mistenker hacking

Klageren "tviler på at det er mulig for noen å ringe så mange sextelefoner i løpet av så kort tid", og at noe derfor må være galt. Han mistenker teknisk svikt eller hacking, noe operatøren nekter for.

"Vårt takseringssystem er meget sikkert, og vi må legge til grunn av trafikken er skjedd fra din linje. Vi kan forstå at bruken synes uvirkelig i forhold til tidligere bruk av linjen. Det er imidlertid nær tilknytning mellom uomtvistet trafikk og omtvistet trafikk mange steder i trafikkoversikten, noe som tyder på at samtaler er foretatt av person innenfor boligen" uttaler operatøren i vedtaket fra Brukerklagenemnda.

AUDA: Den totale telefonregningen havnet på 27.350 kroner, hvorav 24.539 kroner stammet fra sextelefonene. Dette inkluderer høye oppstartsgebyrer, som skal ha havnet på en egen regning fra tilbyder.
AUDA: Den totale telefonregningen havnet på 27.350 kroner, hvorav 24.539 kroner stammet fra sextelefonene. Dette inkluderer høye oppstartsgebyrer, som skal ha havnet på en egen regning fra tilbyder. Vis mer


Mannen mener dette ikke er bevis godt nok, og kontrer med:

"Vil det telle like tungt om jeg sier: Etter en gjennomgang blant familiens medlemmer, som er veldig ærlige, er det ingen som vedkjenner seg å ha brukt telefonen til dette formålet, og jeg har derfor ikke grunn til å tro at det har skjedd?"

Surfet for 150.000 kroner i Tyrkia – krevde pengene tilbake

– Burde sagt fra

Brukerklagenemnda vil ikke be operatøren ta regningen. De mener fakturaen og bruken er reell, og at mannen derfor må punge ut for den angivelige sextelefonien.

Nemndas mindretall – Forbrukerrådets representant – synes operatøren burde ha varslet om det høye forbruker tidligere. Operatøren sa fra, men først da regningen hadde kommet opp i 25.000 kroner, noe som ikke er godt nok for Forbrukerrådets representant. Han mener grensen burde ligge på 5.000 kroner, og at operatøren derfor må dekke det av regningen som overskrider dette beløpet.

Men resten av nemnda er altså ikke enig, og mener operatøren gjennom sine logger har bevist at samtalene faktisk tok sted. Og mannen må ta hele regningen på 24.539 kroner, fortsatt uvitende om det var andre familiemedlemmer eller svindlere som stod bak.

En enkel måte å unngå slike problemer på er å sperre alle slike tjenester på abonnementet ditt. Hvordan du kan sperre for bruk av spesielle teletjenester kan du lese mer om i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer