Ginseng til brystkreftrammede

Kvinner som tar tilskudd av ginseng har større sjanser for å overleve brystkreft og få økt livskvalitet etter behandlingen, i følge en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er første gang man har vist dette. Årsaken kan være hormonelle virkninger av ginsengen og at den reduserer skader fra frie radikaler samt gjør cellene mer motstandsdyktige, sier lege og homøopat Bernt Rognlien til Mozon.

Forskere har fulgt 1455 kinesiske kvinner som har blitt behandlet for brystkreft. De ble fulgt i opptil seks år. Resultatene viser at de som hadde tatt ginseng før de fikk kreftdiagnosen hadde 30 prosent mindre risiko for å dø under oppfølgingen enn de som aldri hadde tatt urten.

I tillegg fant forskerne at pasienter som begynte å ta ginseng etter å ha fått kreftdiagnosen rapportere om økt velvære og et mer aktivt og sosialt liv enn pasientene som aldri hadde tatt ginseng.

Sistnevnte var neppe noen stor overraskelse.

- Det er godt dokumentert at ginseng bedrer livskvaliteten, både fysisk og psykisk. I tillegg viser flere studier at den forebygger kvinnens overgangsalder, sier Rognlien.

Studien kan imidlertid ikke bevise om det er ginsengen i seg selv som er årsaken til økt prognose.

Usikker på årsakenFlere av kvinnene i studien tok tilskudd av annen tradisjonell kinesisk medisin eller alternative preparater, i tillegg til ginseng. Dermed er det vanskelig å skille effekten av hvert middel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer