Gir blinde synet tilbake

Et teleskop på størrelse med en ert opereres inn i øyet.

Dette lille teleskopet, som er på størrelse med en ert, kan gi nesten blinde mye av synet tilbake. Foto: VisionCare
Dette lille teleskopet, som er på størrelse med en ert, kan gi nesten blinde mye av synet tilbake. Foto: VisionCare Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man har nå lyktes i å implantere et bittelite glassteleskop på størrelse med en ert inn i øyet til personer som har ødelagte netthinner, melder The New York Times. Disse menneskene kan nå lettere lese, se på TV og gjenkjenne ansikter.

For personer med makuladegenerasjon

Den nye innretningen er rettet mot personer som lider av irreversibel, fremskreden makuladegenerasjon, hvor man utvikler en blind flekk i sentralsynet på begge øynene.

Allen W. Hill er administrerende direktør i VisionCar Ophthalmic Technologies, som lager implantatene. Han forteller til The New York Times at operasjonen er kort, skjer uten innleggelse og foregår ved at en hornhinnespesialist setter inn et miniteleskop i øyet i stedet for øyets naturlige linse. Teleskopet forstørrer og utvider bilder på netthinnen, slik at de treffer friske celler som befinner seg utenfor det skadede området.

Innretningen har allerede blitt godkjent for bruk i Europa, og blir sannsynligvis også godkjent i USA senere i år.

Les også: Ringblomst beskytter øynene

Forbedrer synsskarpheten

- Dette virker lovende for pasienter som lider av AMD, altså aldersrelatert makuladegenerasjon, sier Janet P. Szlyk, som er administrerende direktør i sosialtjenesteforetaket The Chicago Lighthouse for People Who Are Blind or Visually Impaired, til The New York Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer