Renteøkning

– Gir meg gåsehud og tårer i øynene

Styringsrenta har økt igjen. Dette bør du gjøre nå ifølge DNBs forbrukerøkonom.

HEVER RENTA: DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppfordrer folk til å spørre seg selv hva man kan gjøre på utgiftssiden i henhold til regninger og hva du bør gjøre. Video: Dagbladet TV. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Norges Bank har satt opp renta nok en gang med 0,5 prosentpoeng. Dermed stiger den fra 1,75 til 2,25 prosent. DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer derfor med flere råd til hva du bør gjøre nå.

– Nå er det viktig å planlegge framover. Jeg tror at veldig mange nå har snudd ganske mye på kronene, og har ikke så veldig mye å gå på når det kommer på utgiftssiden, sier Sandmæl.

Mange vil få det tøft

Halvparten av Norges befolkning sier de vil få det tøft framover ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Samtidig så har ikke halvparten regnet på hvor mye en renteøkning vil si for økonomien sin. Framover er det viktig å tenke på hvor mye dyrere ting blir, både når det kommer til boliglånsutgifter, men også studielånet, forklarer Sandmæl.

Det kan derfor lønne seg å sette opp en framtidsplan for å se hvor rusta man er.

Vær økonomisk åpen

– Det som bekymrer meg er at dette vil påvirke de som allerede har lite. De blir slått fra flere kanter, både med strøm og matvarepriser som øker og renta. Det er spesielt de som har lite fra før som kommer til å få det veldig tøft, legger hun til.

Oppfordringen er da å være økonomisk åpen. Flere tør gjerne ikke å snakke om det, men man er ikke alene.

– Vit at det er 2,1 millioner husholdninger i Norge som føler på at dette kommer til å være økonomisk tøft, så du er ikke alene. Hvis man ikke snakker om det så vil ikke de rundt seg tilpasse seg, sier forbrukerøkonomen.

Flere muligheter

Forbrukerøkonomen påpeker at unge som ikke har opplevd høye renter vil få seg en kalddusj.

Derfor er det viktig å tenke på at man kan jobbe hjemme hos folk og tjene 6000 kroner skattefritt hos hver familie man jobber.

– Det er gode penger å tjene. Min anbefaling er å legge ut på den lokale Facebook-siden og si at du kan bistå. Da vil man kanskje få kontakt og sitte barnevakt, lufte hunder og male. Småjobber som man kan tjene penger på i helgene for eksempel, forklarer hun.

Dersom du ikke har mulighet til å jobbe mer, kan du tenke på om du har noe du kan leie ut eller selge. Man kan leie ut for 10 000 kroner skattefritt.

Det finnes støtteordninger

DNBs forbrukerøkonom oppfordrer også folk til å tenke på om det er noen støtteordninger som man ikke har søkt på tidligere.

– Forrige uke gikk jeg ut med idrett for alle. Det er jo en fanesak for meg for jeg får så mange henvendelser at denne økonomiske situasjonen går utover barn. Det gir meg gåsehud og tårer i øynene for det er det verste som kan skje en foreldre at det går utover barna, sier Sandmæl til DinSide.

– Mitt budskap er at det finnes støtteordringer. Regjeringen har undertegnet fritidserklæringen som sier at alle barn har rett til en fritidsaktivitet. Ikke vær flau for å søke for det er en rettighet man har.

Da er det bare å kontakte lagleder, trener, kommunen eller andre organisasjoner som tilbyr støtteordringer.

Heier på digital løsning

Sandmæl tror en digital løsning kan være med på å få ned skammen og oppfordrer derfor kommuner til å se på hvilke digitale løsninger de kan lage.

– Selv om jeg er så åpen om at dette skal ikke være flaut og snakker om det, så synes folk det er flaut. Jeg har dobbelt så mange henvendelser nå som jeg har hatt tidligere, forteller hun.

Sjekk på Bufdir.no om støtteordninger og sjekk bostøtteordninger for hva du har krav på.

Vær bevisst på forbrukermakten din

En annen ting folk bør gjøre nå som renta har økt er å bruke forbrukermakten sin.

– Ta en gjennomgang av avtaler og vær veldig bevisst på forbrukermakten din. Man har absolutt mulighet til å både reforhandle forsikringer, boliglånsrenta, strømmen og telefon. Så der må vi igjen ikke være flaue, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer