Renteøkning

– Gir meg gåsehud og tårer i øynene

Styringsrenta har økt igjen. Dette bør du gjøre nå ifølge DNBs forbrukerøkonom.

HEVER RENTA: DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppfordrer folk til å spørre seg selv hva man kan gjøre på utgiftssiden i henhold til regninger og hva du bør gjøre. Video: Dagbladet TV. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Norges Bank har satt opp renta nok en gang med 0,5 prosentpoeng. Dermed stiger den fra 1,75 til 2,25 prosent. DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer derfor med flere råd til hva du bør gjøre nå.

– Nå er det viktig å planlegge framover. Jeg tror at veldig mange nå har snudd ganske mye på kronene, og har ikke så veldig mye å gå på når det kommer på utgiftssiden, sier Sandmæl.

Mange vil få det tøft

Halvparten av Norges befolkning sier de vil få det tøft framover ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Samtidig så har ikke halvparten regnet på hvor mye en renteøkning vil si for økonomien sin. Framover er det viktig å tenke på hvor mye dyrere ting blir, både når det kommer til boliglånsutgifter, men også studielånet, forklarer Sandmæl.

Det kan derfor lønne seg å sette opp en framtidsplan for å se hvor rusta man er.

Vær økonomisk åpen

– Det som bekymrer meg er at dette vil påvirke de som allerede har lite. De blir slått fra flere kanter, både med strøm og matvarepriser som øker og renta. Det er spesielt de som har lite fra før som kommer til å få det veldig tøft, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer