Gjelda di kan bli offentlig

Regjeringen foreslår gjeldsregister for å hindre lånekåte nordmenn i å bli gjeldsslaver. Forbrukerombudet reagerer.

Et gjeldsregister kan føles ubehagelig for forbrukeren, men også hindre lånekåte nordmenn i å bli gjeldsslaver.  Foto: colourbox.com
Et gjeldsregister kan føles ubehagelig for forbrukeren, men også hindre lånekåte nordmenn i å bli gjeldsslaver. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjeldsregisteret vil være for bankene, blant annet slik at de kan sjekke om kunden oppgir riktig gjeld i lånesøknaden.

Forbrukerombudet reagerer på regjeringens forslag om å lage et gjeldsregister for nordmenn.

- Jeg synes ikke det er riktig at forbrukernes personvern skal vike for å gi bankene redusert kredittrisiko, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

Les mer om den kontroversielle ordningen her

Forbrukerombudet er ikke udelt negative til et gjeldsregister, og de mener det er positivt om regjeringen kan hindre at forbrukere går i gjeldsfella.

- Hovedbekymringen vår er om et slikt har noe nytte. De fleste nordmenn er åpne i forhold til gjelda si, det er kun noen få som er uærlige, sier Thon til DinSide.

Fare for misbruk

Forbrukerombudet tror noen forbrukere vil synes et slikt register er ubehagelig.

- Registrering av personopplysninger vil alltid innebære en viss fare for misbruk. I dette tilfellet oppnås det etter min mening for lite til at en slik omfattende registrering av opplysninger om forbrukeres gjeld kan forsvares, sier Thon.

Forbrukerombudet peker også på at registeret umulig vil være helt korrekt, fordi noen opplysninger er vanskelige å få tak i, og fordi det er vanskelig å holde gjeldsregisteret oppdatert til enhver tid.

Datatilsynet er enig i flere av Forbrukerombudets argumenter mot et gjeldsregister.

- Et register som ikke kan bli fullstendig og holde tilfredsstillende kvalitet bør heller ikke opprettes, skriver Datatilsynet i sin høringsuttalelse.

Datatilsynet mener at registeret kun vil hjelpe få nordmenn som sliter med gjeld, og at inngrepet i personvernet er for stort i forhold til nytteverdien.

Trenger du gjeldsordning? Regn ut her

Med gjeldsordning kan du starte på nytt

Kan stoppe lånekåte nordmenn

Gjeldsoffer-Alliansen er derimot positive til et slikt register. De peker på at Sverige, som har et lignende register, har hatt en nedgang i antall inkassosaker.

- Vi har ønsket et slikt register i flere år. Vi er skuffet over at Forbrukerombudet sier at et slikt register har for liten nytteverdi og hjelper for få mennesker, sier Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen.

Han ser ikke prisen som et problem.

- Det er de som kjøper tjenestene, altså bankene, som betaler for opplysninger fra gjeldsregisteret. Og argumentet at det er vanskelig å få registrert nok opplysninger til at det er relevant, er også for tynt. Svenskenes register inneholder opplysninger om cirka 90 prosent av alle gjeldsforholdene, og det fungerer utmerket, sier Scheldt.

Gjeldsoffiser-Alliansen tror på et gjeldsregister blant annet fordi det kan stoppe lånekåte nordmenn før de blir gjeldsslaver. Scheldt ønsker at et eventuelt register skal forvaltes av det offentlige, og kun bør være tilgjengelig for utlånere.

Redde for flere lånetakere

BI-forskerne Tore Bråthen, Ole Skalpe og Monica Viken har undersøkt hvordan et gjeldsregister kunne fungert, og er negative. I tilegg til prisen på et slikt register, som hadde blitt høy på grunn av kvalitetssikring, tror forskerne gjeldsregisteret kunne ført til at flere tar opp lån.

- Paradoksalt nok, vil det kunne føre til større mangfold og en oppblomstring av nye typer usikrede forbrukslån, skriver BI-forskerne i en pressemelding.

Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen sier til DinSide at bransjen er svært uenig i BI-forskernes synspunkter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer