Gjelda øker i Norge

Gjelda fortsetter å øke i Norge, og det er næringslivet som er mest låneivrige.

Publisert
Sist oppdatert

Det går fram av Statistisk sentralbyrås (SSBs) kredittindikator K2, som ble offentliggjort fredag. Næringslivets gjeldsøkning har sammenheng med den høye aktiviteten i norsk økonomi.

Hvor mye kan du låne?

Innenlandsk bruttogjeld til publikum - husholdninger, ikkefinansielle foretak og kommuneforvaltningen - steg med 14,7 prosent ved utgangen av november, opp 14,0 prosent fra måneden før.

Tolvmånedersveksten i norsk næringsliv var 21,3 prosent, opp fra 19,1 prosent i oktober. Dette er den høyeste årsveksten som er registrert siden september 2006. Årsveksten i pengemengden er likevel enda større, 22,3 prosent fram til utgangen av november, viser pengemengdestatistikken.

Få bedre råd i 2008

Per Ervalnd
Per Ervalnd Vis mer


Tolvmånedersveksten i husholdningenes gjeld var 11,5 prosent, en nedgang fra 11,6 prosent i oktober. Låneiveren blant husholdningene har dermed sunket de fire siste månedene, men tolvmånedersveksten var fortsatt høyere enn veksten i pengemengden (9,2 prosent) ved utgangen av oktober.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer