Finansiell stabilitet 2018

Gjelda vår bekymrer Norges bank

Gjør det finansielle systemet sårbart, ifølge ny rapport.

HØYE BOLIGPRISER: Selv om boligprisene har falt noe, er de fortsatt et faremoment for norsk finansiell stabilitet, ifølge en ny rapport fra Norges Bank. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix.
HØYE BOLIGPRISER: Selv om boligprisene har falt noe, er de fortsatt et faremoment for norsk finansiell stabilitet, ifølge en ny rapport fra Norges Bank. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag har Norges Bank lagt fram sin rapport Finansiell stabilitet 2018. Her kommer det blant annet fram at høy husholdningsgjeld og høye eiendomspriser gjør det finansielle systemet sårbart.

Samtidig har bankene blitt mer robuste, og tiltak fra myndighetene har begrenset låneopptak i sårbare husholdninger, heter det i en pressemelding.

Utsiktene for finansiell stabilitet er samlet sett så å si uendret sammenlignet med forrige rapport.

STOR SÅRBARHET: Gjeld i norske husholdninger har høyest alvorlighetsgrad. Foto: skjermdump/Norges Bank.
STOR SÅRBARHET: Gjeld i norske husholdninger har høyest alvorlighetsgrad. Foto: skjermdump/Norges Bank. Vis mer

Tre såbarhetsfaktorer

Norges bank peker altså på tre faktorer i sin ferske rapport som omtales som «de tre viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet»:

  1. Husholdningenes gjeldsbelastning er høy og økende.
  2. Boligprisene er høye, selv etter fallet i 2017.
  3. Prisene på næringseiendom har steget videre fra allerede høye nivåer.

«Sårbarheten knyttet til den høye gjelden i husholdningene er fortsatt høy. Høy gjeld medfører risiko for at husholdningene må stramme betydelig inn på konsumet dersom boligprisene faller mye eller rentenivået øker markert», står det i rapporten.

- Lite nytt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB sitt hovedinntrykk av dagens rapport er at lite er endret fra forrige, slik som også Norges Bank har påpekt.

- For husholdningene er det fortsatt høy gjeld som utgjør en fare for den finansielle stabiliteten, og gjelden har økt i forhold til disponibel inntekt siden i fjor, sier Aamdal til Dinside.no.

Boliger er husholdningenes viktigste eiendeler, og her har prisene flatet ut etter mange år med oppgang, men med noen svingninger fra i fjor, fortsetter han. Prisene vurderes fortsatt som høye, og et større prisfall vil kunne rokke ved stabiliteten.

- Norges Bank viser til at boliglånsforskriften har bidratt til å dempe oppgangen i boligpriser og gjeld, som slås fast litt tydeligere enn før, sier seniorøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer