Julegaver på kreditt

- Gjelden din kan tredobles innen tre år

Rentene på kredittkort varierer kraftig, og dersom du ikke betaler tilbake det du har brukt på julehandelen i god tid, kan regningen bli veldig høy.

IKKE LA JULEN VARE HELT TIL PÅSKE: Pass på å rydde unna julepynten og gjelden når nyåret setter inn, råder Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
IKKE LA JULEN VARE HELT TIL PÅSKE: Pass på å rydde unna julepynten og gjelden når nyåret setter inn, råder Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennomsnittsnordmannen handler for nesten 11.000 kroner i desember i år, ifølge tall fra Virke. Dette er 30 prosent mer enn vi handler for i resten av årets måneder.

Utgiftene skal dekke julemat og -gaver, revy og teater, pynt til hjemmet, finklær og kirkekollekt. Da kan det være fristende å ty til kredittkortet for å unne seg selv og sine kjære desto mer.

Derfor advarer Forbrukerrådet mot å pådra deg altfor høy gjeld i julen, for den kan svi langt inn i 2018.

- De fleste kredittkort kan doble gjelden i løpet av tre år, til og med tredoble gjelden, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

Kredittkortoversikten til Finansportalen viser nemlig at 300 av 333 kredittkort har en effektiv rente på 25 prosent eller mer.

Rabattsamarbeid kan øke gjelden

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener at hvordan du bruker kredittkortet er helt avgjørende om det er lurt eller ei i julen.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: 	Stig B. Fiksdal.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

- I noen tilfeller er det lønnsomt fordi du får ekstra rabatter, og når det gjelder netthandel bør du bruke kredittkort. Faren er hvis du bruker penger du ikke har, sier Sandmæl.

Noen kredittkortselskap, blant annet Remember, samarbeider med flere nettbutikker og tilbyr ekstra rabatt hvis du handler med deres kredittkort i disse.

Realfsen i Finansportalen mener slike tilleggstjenester og rabatter fremmer ytterligere vekst i dyr gjeld, som legger press på din personlige økonomi.

- Denne type koblinger er etter vårt syn ikke bærekraftig, sier hun.

- Kundene ønsker samarbeidsavtaler

Enter Card, som eier Remember, mener at kundene deres ikke nødvendigvis pådrar seg høyere gjeld gjennom samatbeid mellom kredittkortselskapet og nettbutikker.

- Kredittrammene våre påvirkes ikke av om kundene handler hos disse samarbeidspartnerne, og kredittvurderingene våre er helt uavhengig av hvor kunden velger å handle, sier kommunikasjonssjef Melita Ringvold.

Selskapet tilbyr fordelsprogrammer fordi det er noe kundene deres ønsker seg, ifølge undersøkelser de har gjennomført.

Når det gjelder hvor mange som handler julegaver med deres kredittkort, kan ikke Ringvold komme med eksakte tall.

- Det at kundene våre bruker kredittkortet sitt i desember er ikke ensbetydende med at de handler julegaver på kreditt, men en trend vi ser er at antall transaksjoner øker, sier kommunikasjonssjefen.

Det er naturlig at flere forbrukere velger å betale med kredittkort siden handelen på nett øker, ifølge henne. Utviklingen i bruk av Remembers kredittkort er ellers i takt med resten av kredittkortmarkedet i Norge.

Sats på lave renter

Det finnes ikke statistikk over hvor mange som bruker kredittkort i juletiden, men at kredittkortgjelden og annen usikret gjeld øker sterkt i norske husholdninger, er sikkert og visst.

Årsveksten i forbrukslån, inkludert kredittkortgjeld, var 12,5 prosent ved utgangen av første halvår av 2016, som er dobbelt så mye som veksten i de samlede utlånene til husholdningene, ifølge Norges bank.

Finansportalen anbefaler folk å velge kredittkort hvor de risikerer så lave renter som mulig.

Sandmæl er enig i dette. Bruker du kredittkort og vet at du ikke kan betale regningen når den kommer, bør du tenke deg godt om før du drar kortet.

- Starter taksameteret på den høye renta først å løpe, kan den bli vanskelig å stoppe, sier forbrukerøkonomen.

Kredittkortrentene varierer enormt, fra 11,5 til 52 prosent. Med sistnevnte rente kan en 1.000 kroner lett bli til over 2.350 kroner i løpet av to år, skriver Forbrukerrådet.

Finansportalen råder deg til å betale ned det du har handlet i julen rett over nyttår. Betaler du ikke ved første forfall, kan gjelden stige raskt.

Utnytt desemberlønnen

I desember får du halv skatt på lønningen din, og dette kan dekke det meste av det som trengs til jul, ifølge Finansportalen.

En gjennomsnittslønn på 43.000 kroner, vil gi om lag 10.000 kroner ekstra å rutte med i en familie med to inntekter i julemåneden.

Det anslåtte gjennomsnittet for julehandelen ligger rundt 11.000 kroner, så det skulle holde akkurat, men så er det også slik at noen vil bruke mer og mindre enn dette.

Bruker du mer på julehandelen enn du vil kunne betale ned med januarlønnen, risikerer du å bli fanget i din egen gjeldsspiral, advarer Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer