Julegaver på kreditt

- Gjelden din kan tredobles innen tre år

Rentene på kredittkort varierer kraftig, og dersom du ikke betaler tilbake det du har brukt på julehandelen i god tid, kan regningen bli veldig høy.

IKKE LA JULEN VARE HELT TIL PÅSKE: Pass på å rydde unna julepynten og gjelden når nyåret setter inn, råder Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
IKKE LA JULEN VARE HELT TIL PÅSKE: Pass på å rydde unna julepynten og gjelden når nyåret setter inn, råder Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennomsnittsnordmannen handler for nesten 11.000 kroner i desember i år, ifølge tall fra Virke. Dette er 30 prosent mer enn vi handler for i resten av årets måneder.

Utgiftene skal dekke julemat og -gaver, revy og teater, pynt til hjemmet, finklær og kirkekollekt. Da kan det være fristende å ty til kredittkortet for å unne seg selv og sine kjære desto mer.

Derfor advarer Forbrukerrådet mot å pådra deg altfor høy gjeld i julen, for den kan svi langt inn i 2018.

- De fleste kredittkort kan doble gjelden i løpet av tre år, til og med tredoble gjelden, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

Kredittkortoversikten til Finansportalen viser nemlig at 300 av 333 kredittkort har en effektiv rente på 25 prosent eller mer.

Rabattsamarbeid kan øke gjelden

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener at hvordan du bruker kredittkortet er helt avgjørende om det er lurt eller ei i julen.

- I noen tilfeller er det lønnsomt fordi du får ekstra rabatter, og når det gjelder netthandel bør du bruke kredittkort. Faren er hvis du bruker penger du ikke har, sier Sandmæl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer