GjeldKlikk for stikktittel

Gjeldsregistrene settes i drift innen 1. juli

Det kan bli vanskeligere for deg å få boliglån.

GJELDSOVERSIKT: Snart blir usikret gjeld søkbar for bankene, og da kan det bli verre for deg hvis du har slik gjeld og vil søke om boliglån. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJELDSOVERSIKT: Snart blir usikret gjeld søkbar for bankene, og da kan det bli verre for deg hvis du har slik gjeld og vil søke om boliglån. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen mandag 1. juli skal to gjeldsinformasjonsforetak være i full drift i Norge, og du kan allerede nå logge deg inn i ett av dem.

Informasjonen fra gjeldsregistrene kan få betydning for behandlingen av forbrukernes lånesøknader. De gjør nemlig all usikret gjeld du har, altså kredittkortgjeld og forbrukslån, søkbar i databaser som du og bankene kan bruke.

Registrene vil antagelig føre til at færre får innvilget lån, fordi det blir lettere å se hvem som har tatt opp for mye forbruksgjeld i flere ulike banker. De kan også få betydning for hvor stort boliglån du kan få, skriver Finans Norge.

Boliglånsforskriften sier at du ikke kan ha mer enn fem ganger brutto årsinntekt i gjeld, og gjennom gjeldsregistrene vil bankene enklere kunne ta med flere typer gjeld uten sikkerhet i denne beregningen.

To først, kan bli tre

I første omgang er det Norskgjeld.no, eid av Finans Norge, og Gjeldsregisteret.com, eid av Evry, som trer i kraft. Sistnevnte kunne du logge deg inn på allerede fra 26. juni.

Undertegnede logget seg inn på Gjeldsregisteret.com fredag 28. juni ved å bruke BankID på mobil, og det gikk helt sømløst. Vel inne i registeret sto det «Ingen usikret gjeld er registrert», enkelt og greit.

Experian har fått konsesjon for eget gjeldsregister, men har foreløpig ikke lansert noen tjeneste.

Ubrukte kredittkort registreres også

Nylig skrev NRK at også ubrukte kredittkort som ligger i skuffer og skap, kan skape problemer for dem som skal søke om boliglån i tiden som kommer. Ubrukte kredittrammer blir nemlig også synlige som gjeld i registrene.

Da kan du altså få stans i lånesøknaden og få en «strafferunde», hvor du må tilbake og avslutte kreditten og rammene før det blir oppdatert i registeret, slik at lånesøknaden kan gå gjennom, forklarer Endre Jo Reite i BN Bank overfor rikskringkasteren.

Kan bekjempe ID-tyveri

Forbrukerrådet har lenge jobbet for å få på plass gjeldsregistre, og feirer åpningen av de to første registrene 1. juli.

- Gjeldsregistrene vil bidra bedre og mer presise kredittvurderinger fra virksomheter som innvilger lån og kreditt til forbrukere, som er nøkkelen for at norske forbrukere får et bærekraftig gjeldsopptak, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.no.

Han legger til at gjeldsregistrene også kan være nyttige for å bekjempe ID-tyveri. Det vil nemlig bli vanskeligere for ID-tyven å tegne store mengder gjeld på ofrene sine i løpet av kort tid, som Forbrukerrådet har sett flere tilfeller frem til nå.

Inneholder ikke all informasjon

Lindorff er det største inkassobyrået i Norge, og de anbefaler deg å sjekke egen status for å se hva som står i registrene, uavhengig av hvor mye gjeld du tror du har.

- For de aller fleste er disse registrene et godt verktøy for å rydde opp, men husk at du ikke får fullstendig oversikt ved å søke opp deg selv i gjeldsregisteret, sier advokat Lea Coats i en pressemelding.

Leasing omfattes, blant annet, ikke av gjeldsregistrene. Dette er en finansieringsform der du som leasingtaker ikke blir eier av for eksempel bilen, du bare leier den, men leasing havner utenfor lovens definisjon av «gjeldsopplysning», selv om en leasingavtale også er en økonomisk forpliktelse gjerne av en betydelig størrelse.

- Skyldige beløp vil først bli plukket opp i gjeldsregisteret ved mislighold. Dersom du misligholder avtalen, kan det bli et stort restkrav, sier Coates.

Pantesikret gjeld er foreløpig heller ikke omfattet av registeret, men loven åpner for at det kan komme en forskrift som inkluderer også denne gjelden. Grunnen til at dette i første omgang ikke er med, er at disse opplysningene er å finne andre steder, skriver Lindorff.

Meld fra om feil

Advokat Coats ber deg være oppmerksom på at gjeldsregistrene kan inneholde feil. Pass derfor på å meld inn det du mener er feilopplysninger.

- Alle som behandler dine data kan gjøre feil, derfor er det viktig at du selv følger med. Kjenn til rettighetene dine om når du kan kreve retting og sletting, understreker Coates.

Hvis du ser at det står feil i gjeldsregistrene om deg selv, kan du varsle registeret, hvorpå de plikter å endre registerdataene, understreker Jensen i Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer