GjeldKlikk for stikktittel

Gjeldsregistrene settes i drift innen 1. juli

Det kan bli vanskeligere for deg å få boliglån.

GJELDSOVERSIKT: Snart blir usikret gjeld søkbar for bankene, og da kan det bli verre for deg hvis du har slik gjeld og vil søke om boliglån. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJELDSOVERSIKT: Snart blir usikret gjeld søkbar for bankene, og da kan det bli verre for deg hvis du har slik gjeld og vil søke om boliglån. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innen mandag 1. juli skal to gjeldsinformasjonsforetak være i full drift i Norge, og du kan allerede nå logge deg inn i ett av dem.

Informasjonen fra gjeldsregistrene kan få betydning for behandlingen av forbrukernes lånesøknader. De gjør nemlig all usikret gjeld du har, altså kredittkortgjeld og forbrukslån, søkbar i databaser som du og bankene kan bruke.

Registrene vil antagelig føre til at færre får innvilget lån, fordi det blir lettere å se hvem som har tatt opp for mye forbruksgjeld i flere ulike banker. De kan også få betydning for hvor stort boliglån du kan få, skriver Finans Norge.

Boliglånsforskriften sier at du ikke kan ha mer enn fem ganger brutto årsinntekt i gjeld, og gjennom gjeldsregistrene vil bankene enklere kunne ta med flere typer gjeld uten sikkerhet i denne beregningen.

To først, kan bli tre

I første omgang er det Norskgjeld.no, eid av Finans Norge, og Gjeldsregisteret.com, eid av Evry, som trer i kraft. Sistnevnte kunne du logge deg inn på allerede fra 26. juni.

Undertegnede logget seg inn på Gjeldsregisteret.com fredag 28. juni ved å bruke BankID på mobil, og det gikk helt sømløst. Vel inne i registeret sto det «Ingen usikret gjeld er registrert», enkelt og greit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer