Snuspriser 2021

Gjennomfører ekstra priskutt på snus

Butikkene kutter mer enn avgiftene fra snusprisene.

PRISKUTT: Nytt år betyr nye priser - også på snus. Video: Embla Hjort-larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka kunne Nettavisen melde om flere priskutt i dagligvarebutikkene, deriblant hos Kiwi - som også har bestemt seg for å kutte prisene på snus mer enn avgiftskuttet som ble bestemt av regjeringen før jul.

- Det stemmer at Kiwi har kuttet prisene mer enn avgiftsreduksjonen. Det gjør vi fordi vi skal være konkurransedyktige på absolutt alle varer, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Dinside.

Og konkurrentene følger etter.

Rabattforbud - men tillatt med priskutt

Da FrP og regjeringspartiene ble enige om det nye statsbudsjettet for 2021, ble det blant annet bestemt at snusavgiftene skulle reduseres med 25 prosent.

Dette har nå ført til at dagligvarekjedene både har kuttet i avgiftene, men også har redusert prisene ytterligere.

Selv om det ikke er tillatt å selge tobakksvarer med rabatt, som det påpekes i tobakkskadeloven, er tobakksvarer ifølge Helsedirektoratet i prinsippet under fri prisfastsettelse.

«Forbudet mot spesielle rabatter ved salg av tobakksvarer til forbruker er derfor ikke til hinder for at et utsalgssted kan selge hele, eller betydelige deler av sitt vareutvalg, inkludert tobakksvarer, med en mer generell rabatt. Det avgjørende er at prisen på tobakksvarene gjenspeiler utsalgsstedets generelle pris- og avansesystem», skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

- Nye, lave snuspriser

Pris- og avgiftskuttet innebærer at de fleste snusbokser nå koster 79 kroner hos Kiwi.

- Hvor lenge vil dere holde snusprisene på dette nivået?

- Dette er nye, lave Kiwi-priser og ikke et midlertidig kutt, sier kommunikasjonssjefen.

Vi har spurt Coop og Rema 1000 om de har gjort tilsvarende priskutt.

- Våre kunder kan være trygge på å finne lave priser hos oss, og så fort muligheten byr seg for å sette ned prisen, så gjør vi det. Prisen på snus er redusert som følge av avgiftskuttet og de aller fleste bokser ligger altså på 79 kroner også hos oss, sier PR- og kommunikasjonssjef Calle Hägg.

Også Coop sier de vil følge markedet.

- Vi lovet våre kunder, som også er våre medeiere, at avgiftskuttet skulle komme dem til gode i form av lavere priser. Vi har derfor kuttet prisene tilsvarende kuttet. I tillegg følger vi markedet slik at enkelte produkter kan være kuttet ytterligere, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Dinside.

Sunn profil

Kiwi er som kjent en kjede som tradisjonelt har fremmet sunnhet i sin markedsføring. De fleste vil nok si at et ekstra prisskutt på snus ikke er helt i overenstemmelse med dette.

- Bryter ikke dette med Kiwis sunnhetstankegang?

- Kiwis filosofi er at vi skal premiere de sunne valgene, ikke straffe de mindre sunne. Vi tror på gulrot i stedet for pisk, sier Aakvaag Arvin til Dinside, og påpeker at nøkkelhullsvarer, fisk, frukt og grønt er deres viktigste varegrupper, og at sunnhet til folket er hjertesaken deres. Hun påpeker at de nå også har gjort priskutt på både lettprodukter, frukt og grønnsaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer