Kan bli rentesjokk:

Gjør dette nå

Dette bør du gjøre nå som renta er ventet å øke.

RENTEØKNING: På torsdag kunngjøres den siste rentebeslutningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
RENTEØKNING: På torsdag kunngjøres den siste rentebeslutningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På torsdag kommer Norges Bank med oppdateringer om hva som vil skje med renta framover. Renta kommer etter all sannsynlighet til å øke i Norge. Likevel er det usikkert hvor mye.

Sjefsøkonom Elisabeth Holvik anbefaler rentesjokk. Holvik mener at Norges Bank bør følge etter beslutningen til den amerikanske sentralbanken og heve med 0,75 prosentpoeng. Til tross for at Holvik ikke tror banken vil følge hennes råd, poengterer hun at Norges Bank har som vane å gå for forsiktig fram, noe de ikke bør gjøre nå, skriver NTB.

Grunnen for at Holvik anbefaler rentesjokk er for å unngå overoppheting av økonomien i Norge, med kraftig økende inflasjon.

Dette kan det koste deg

Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, har lite tro på en renteøkning på 0,75 prosentpoeng.

- I første omgang vil rentene øke gradvis. Selv om rentene øker gradvis kan enkelte oppleve at det blir mye, forteller hun.

Hvis vi tar utgangspunkt i et gjennomsnittslån er på 3,4 millioner kroner, vil de ulike prosentpoeng økningene se slik ut, forklarer Tvetenstrand:

0,25 prosentpoeng økning tilvarer 8500 kroner i året. Før skatt vil dette være 708 kroner i måneden, og etter skatt rundt 550 kroner i måneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.