Kan bli rentesjokk:

Gjør dette nå

Dette bør du gjøre nå som renta er ventet å øke.

RENTEØKNING: På torsdag kunngjøres den siste rentebeslutningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
RENTEØKNING: På torsdag kunngjøres den siste rentebeslutningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På torsdag kommer Norges Bank med oppdateringer om hva som vil skje med renta framover. Renta kommer etter all sannsynlighet til å øke i Norge. Likevel er det usikkert hvor mye.

Sjefsøkonom Elisabeth Holvik anbefaler rentesjokk. Holvik mener at Norges Bank bør følge etter beslutningen til den amerikanske sentralbanken og heve med 0,75 prosentpoeng. Til tross for at Holvik ikke tror banken vil følge hennes råd, poengterer hun at Norges Bank har som vane å gå for forsiktig fram, noe de ikke bør gjøre nå, skriver NTB.

Grunnen for at Holvik anbefaler rentesjokk er for å unngå overoppheting av økonomien i Norge, med kraftig økende inflasjon.

Dette kan det koste deg

Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, har lite tro på en renteøkning på 0,75 prosentpoeng.

- I første omgang vil rentene øke gradvis. Selv om rentene øker gradvis kan enkelte oppleve at det blir mye, forteller hun.

Hvis vi tar utgangspunkt i et gjennomsnittslån er på 3,4 millioner kroner, vil de ulike prosentpoeng økningene se slik ut, forklarer Tvetenstrand:

0,25 prosentpoeng økning tilvarer 8500 kroner i året. Før skatt vil dette være 708 kroner i måneden, og etter skatt rundt 550 kroner i måneden.

0,50 prosentpoeng er det man kaller en dobbel renteøkning, og dette vil tilsvare en økning 17 000 kroner i året. Før skatt vil det koste 1400 kroner i måneden, og etter skatt 1100 kroner.

0,75 prosentpoeng økning vil tilsvare 25 500 kroner i året. Før skatt vil dette koste rundt 2125 kroner i måneden, og 1660 kroner etter skatt.

Forbered deg nå

Det finnes lite tvil om rentene vil øke denne uka, samtidig som det vil skje en gradvis økning. Det er derfor et par ting du burde gjøre allerede nå.

- Ta en generell gjennomgang av økonomien din nå. Gå over alt av faste og ikke faste utgifter, og sjekk hvor pengene blir av. Kutt ut unødvendige ting å bruke penger på og sett deg inn i hvordan situasjonen vil bli og hva boliglånet vil koste fremover, forklarer Tvetenstrand.

Ved å legge inn lånet ditt i en boliglånskalkulator ser du hva renteøkningen vil bety for ditt lån.

- Vi må gjennom en omstillingsperiode nå så vær forberedt. Start allerede i dag og sett av penger i en bufferkonto, legger hun til.

Mange er bekymret

I forrige uke gjennomførte Bank 2 en undersøkelse som omhandlet gjeld, økonomi og helse. Funnene knytter seg særlig opp til den trolige renteøkningen som vil skje på torsdag.

Fra undersøkelsen kommer det fram at rundt 60 prosent av de undersøkte er litt eller veldig bekymret for økte renter og priser. Hvor 25 prosent av disse sliter med nattesøvnen som en konsekvens av bekymring rundt økonomi.

Undersøkelsen fra Bank 2 viser også at 20 prosent oppgir at dårlig økonomi har gått utover egen psykisk helse, ifølge NTB.

Vilkårene kan reforhandles

Fagdirektør i Forbukerrådet, Jorge Jensen er klar på at av prisøkningene forbrukerne nå opplever, så er det renteøkningen som rammer økonomien hardest.

- Tilbudet som kommer fra banken er ikke skrevet i stein. Det er fortsatt gode muligheter å reforhandle vilkårene, sier han.

I Norge er alle boliglånspriser satt individuelt og man har slingringsmonn som man kan forhandle innenfor.

- Bankene går med overskudd og de har fått bedre rentemarginer nå. Bankene taper heller ikke penger på boliglån. Dette gir et godt forhandlingssgrunnlag for forbukerne, fortsetter Jensen.

En annen ting man bør gjøre som forbruker er å sjekke hva egen økonomi tåler av uforutsette hendelser og utgifter. Ser man at det skal lite til før det blir økonomisk trangt, bør man vurdere fastrentelån som er noe dyrere enn lån med flytende rente, men til gjengjeld vil det være mer forutsigbart, forklarer Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer